Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Marin ei lähde presidenttiehdokkaaksi – demareilla vähän vaihtoehtoja uskottavan ehdokkaan löytämisessä

Sanna Marin sanoi sunnuntaina, ettei hän lähde ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Marinin ilmoitus oli odotettu. Nuori pääministeri ei kantaansa liiemmin perustellut, mutta taustalla lienee ajatus siitä, että presidentin tehtävä ei tunnu tässä hetkessä ajankohtaiselta. Marin on ollut kansanedustaja vuodesta 2015 ja pääministeri joulukuusta 2019. Poliittista uraa on Marinin niin halutessa paljon enemmän edessä kuin takana.

Marinin ilmoitus jättää hänen puolueensa SDP:n avoimeen tilanteeseen. Demareilla on kovin vähän uskottavia ehdokkaita, joiden varaan vaalistrategioita voisi alkaa rakentaa. Komissaari Jutta Urpilaisen ovella riittää varmasti kolkuttajia. Komissaari on kokenut poliitikko, joka on edennyt politiikassa askel kerrallaan.

Demareilla on takanaan kahdet surkeasti sujuneet presidentinvaalit. Vuonna 2012 Paavo Lipponen sai vaalien ensimmäisellä kierroksella alle seitsemän prosenttia äänistä. Kuusi vuotta myöhemmin meni vielä heikommin – Tuula Haatainen sai niukasti yli kolme prosenttia kaikista äänistä. Ennen vuoden 2012 vaaleja demaritaustaiset Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen olivat johtaneet Suomea 30 vuoden ajan. Presidenttipuolueen laskukiito on ollut jyrkkä.

Vaaleihin on aikaa puolitoista vuotta. Siinä ajassa poliitikkojen suosiot voivat heitelläkin, mutta tällä hetkellä varteenotettavimmat ehdokkaat Sauli Niinistön seuraajaksi ovat keskustan Olli Rehn ja vihreiden Pekka Haavisto. Kumpikaan ei ole vielä virallisesti ottanut kantaa, ovatko he ehdolla vaaleissa. Gallupeja hallinneen Rehnin uskotaan kuitenkin asettuvan ehdolle.

Maailman arvaamattomuus voi näkyä myös ehdokasasettelussa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan korkealle suosiomittauksissa. Aaltola on osoittanut kykynsä ulkopolitiikan asiantuntijana, ja se on vedonnut suomalaisiin. Aaltolan suosio kuvastaa sitä, että presidentiksi halutaan kansainväliset suhteet tunteva kokenut asiantuntija.

Entisen komissaarin ja nykyisen Suomen Pankin pääjohtajan Rehnin suosio ei siksi yllätäkään. Tuuliviirien sijaan epävarma maailma suosii vakaiksi havaittuja johtajia.