Päätoimittajalta Savonlinnalla hyviä kasvun merkkejä

Vuoden 2021 muuttotilasto on Savonlinnalle hyvä uutinen.

Vuosien 2017–2019 lähes 1 380 henkilön muuttotappio on kääntynyt selväksi muuttovoitoksi. Pääosin OKL:n lopettamisen aiheuttama muuttotappio on nyt pystytty selättämään.

Viime vuonna Savonlinnaan muutti 216 ihmistä enemmän kuin muutti pois. Kaupungin väkiluku tosin pienenee edelleen, mutta luonnollisista syistä.

Yleinen luulo, että Savonlinnaan muuttaisi pelkästään eläkeikäisiä, on myös viimeisten tietojen mukaan osoittautunut vääräksi. Muun muassa kiinteistönvälittäjien pitkään kertoma arvio siitä, että muuttajien joukossa on entistä enemmän myös lapsiperheitä ja nuorempaa aikuisväestöä, on nyt valmistuneilla tilastotiedoilla varmistunut.

Savonlinnaan ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta.

Muuttovoittoa oli kaikissa ikäryhmissä lukuun ottamatta 15–24-vuotiaita, jossa tappiota on 12 henkilöä. Tämän ikäryhmän muuttotappio selittynee opiskelemaan lähtemisellä muualle.

Sen sijaan lapsiperheitä on muuttanut kaupunkiin enemmän kuin kaupungista pois, sillä 0–14-vuotiaissa muuttovoitto oli yhteensä 35. Työikäisten ikäryhmissä, 20–64-vuotiaissa, muuttovoitto on yhteensä 179 ihmistä. Näistä 60–64-vuotiaitten osuus oli suurin, 42 henkilöä, ja seuraaviksi muuttovoittoisin ikäryhmä oli 25–29-vuotiaat.

Savonlinnaan ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta, sillä elämisen laatua, tekemistä ja palveluita Savonlinnasta ja koko seudulta löytyy ihan kaikille.

Savonlinnan elinkeinoelämälle työikäiset muuttajat ovat kuitenkin tärkeitä. Yhä useampi vakavarainen ja kehittyvä seudun yritys kertoo kasvunsa suurimmaksi esteeksi työntekijäpulan. Ilmiö on tuttu koko maassa ja kilpailu osaajista on kova.

Savonlinnassa onkin syytä pohtia, mikä saa muuttamaan ja pysymään kaupungissa. Hyvä työpaikka, edulliset asunnot sekä mittaamattoman kaunis Saimaan järvimaisema ja luonto ovat itsestään selvyyksiä.

Mutta muutakin tarvitaan. Varmuudella ainakin mielekästä, elämään sisältöä antavaa vapaa-ajantoimintaa, olipa sitten kysymys urheilu- tai kulttuuriharrastuksista. Hyvät harrastusmahdollisuudet ovat myös merkki elinvoimaisesta ja kehittyvästä kaupungista, toimivien palveluiden rinnalla.

Yhdeksi tärkeimmäksi kokonaisuudeksi nousee myös saavutettavuus. Siksi niin Savonlinnan kuin koko seudun on syytä koota voimansa valtatie 14 kunnostamisen sekä Laitaatsalmen rautatiesillan jälleenrakentamiseksi.

Näiden hankkeiden toteutumisella on suuremmat positiiviset vaikutukset, kuin kukaan osaa tällä hetkellä edes arvioida.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka