Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kokoomus painaa johdossa kohti vaaleja

Oppositiopuolue kokoomus jatkaa gallupeissa selvänä ykkösenä. Keskiviikkona julkaistussa Helsingin Sanomien puoluekannatusmittauksessa sen käyrä oli kivunnut jo 24,4 prosenttiin. Edellistä yhtä suurta kirjausta pitää etsiä vuodelta 2009.

Myös pääministeripuolue SDP:n kannatus nousi, ja se oli nyt 19,4 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus laski melkein prosenttiyksikön 14,5:een.

Kun viime vaalien jälkeen Suomessa kolme suurinta puoluetta olivat lähes samalla viivalla, nyt kokoomus ja SDP ovat ne suuret. Perussuomalaiset ja keskusta ovat jääneet selvästi.

Oppositioasemassa kannatus usein nousee. Pelkästään sillä ei kokoomuksen gallupkiitoa voi kuitata. Eikä edes sillä, että Venäjän sotapolitiikka ja Suomen Nato-jäsenyys olisivat buustanneet kokoomusta. Kyse on myös siitä, että puolue on ottanut opposition äänenä selvän johtoaseman perussuomalaisiin nähden.

Perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtui viime elokuussa, eikä Riikka Purra ole noussut yhtä vetovoimaiseksi kuin edeltäjänsä. Vuoden vaihteen jälkeen gallupkannatuksesta on hävinnyt useampi prosenttiyksikkö. Nähtäväksi jää, ruokkiiko esimerkiksi ruoan tai bensiinin hintojen nousu sellaista tyytymättömyyttä, joka puoluetta nostaisi.

Ensi kevään eduskuntavaalien jälkeisen hallituspohjan arvailu on jo alkanut. Näillä luvuilla kokoomus on selvä ennakkosuosikki pääministeripuolueeksi. Paljon muuta ei tulevasta pohjasta kannatakaan arvailla.

Vaaleihin on niin monta kuukautta, että isoja muutoksia ehtii tapahtua. Jos muistellaan neljän vuoden takaista aikaa, esimerkiksi perussuomalaiset oli näihin aikoihin kahdeksan prosentin puolue, mutta vaaleissa se sai 17,5 prosenttia äänistä.

Juuri nyt isotkin muutokset voivat olla mahdollisia, sillä maailmantilanne on nyt poikkeuksellisen arvaamaton. Erityisesti Euroopan turvallisuustilanne ja siihen liittyen talous voivat heilautella asetelmia.

Valmistautuminen vaaleihin on puolueissa jo hyvässä vauhdissa. Ehdokasasetelmatkin ovat maakunnissa jo selkeytymässä, vaikka puolueittaisia erojakin on. Tulevana syksynä eduskuntatyötä leimaakin jo vaalikampanjoiden alkaminen.