Päätoimittajalta Rautatiesilta ja valtatie 14 ovat hyviä kohteita

Ymmärrys siitä, kuinka valtavat vaikutukset Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on myös Itä-Suomeen ja Savonlinnan seutuun, alkaa vähitellen kasvaa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) puhe viime viikonlopun puoluekokouksessa Lappeenrannassa on toivoa herättävä. Saarikon esitykset erityistalousalueiden perustamisesta Itä- ja Pohjois-Suomeen sekä valtiovallan tuesta, ovat hyviä.

Toimenpiteet olisi kuitenkin syytä aloittaa niin pian kuin mahdollista. Aikaa ei ole hukattavaksi, koska vaikutukset muun muassa äkillisestä Venäjä-kaupan loppumisesta tuntuvat yrityksissä välittömästi. Työ Itä-Suomen elinkeinojen pelastamiseksi ja kasvattamiseksi on saatava niin vahvaan alkuun, ettei sitä kyseenalaista edes ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeinen uusi hallitus, olipa sen kokoonpano mikä hyvänsä.

Kunnilla ja maakunnilla on nyt iso tehtävä ja vastuu lobata oikeita kohteita. Rahaa luulisi olevan jaossa, sillä Ukrainan sota lopetti niin toimenpiteet Parikkalan rajan kansainvälistämiseksi, Saimaan kanavan kunnostamiseksi kuin myös EU:n rajan ylittävän lähialueyhteistyön. Säästyneeksi summaksi voi varovaisestikin arvioida yli 300 miljoonaa euroa. Tuota summa on vähintäänkin käytettävä Itä-Suomen hyväksi.

Kaupunginjohtaja Janne Laine ja hallituksen puheenjohtajan Anna-Kristiina Mikkonen ovat nostaneet keskusteluun Laitaatsalmen rautatiesillan uudelleen rakentamisen sekä valtatie 14 kunnostamisen Juva–Parikkala-välillä. Esitykset ovat kannatettavia ja laajasti elinkeinoja sekä saavutettavuutta parantavia.

Poikittaisen rautatieliikenteen palauttamisessa Parikkala–Pieksämäki-välille piilee mahdollisuus myös henkilöliikenteen uudelleen aloittamisesta. Tavara ja raaka-aineliikenteelle rautatieyhteys on Saimaan kanavan sulkeuduttua välttämätön. Rautatiekuljetukset ovat myös ympäristöystävällisiä ja turvallisempia kuin määrättömästi kasvava raskas rekkaliikenne nykyisellä tieverkostolla.

Savonlinnan seudun on syytä keskittyä lobbauksessa pariin keskeiseen tavoitteeseensa hyvillä ja kestävillä perusteluilla. Mutta sen lisäksi on kyettävä näkemään myös suurempi itäsuomalainen kokonaisuus. Sen saavuttamiseksi Itä-Suomi tarvitsee hyvää keskinäistä yhteistyötä ja ymmärtämystä eri alueiden tarpeista.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka