Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mietteitä Ihamaniemen luostarin lopettamisesta

Ryhdyn kirjoittamaan, kun tieto luostarin lopettamisesta koskee! Koskee, kun aikanaan Enonkosken valtuusto, jossa olin, yksimielisesti päätti koulun lahjoittamisesta perustetulle luostarille.

Ihamaniemen koulu oli lopetettu monien vaikeiden neuvotteluiden jälkeen ja kylä tarvitsi kokoontumis- ja tukikohdan ja siihen tarpeeseen saatiin Pyhän Kolminaisuuden kappeli, josta tuli seurakunnan jumalanpalveluspaikka.

Luostari toi Enonkoskelle vieraita läheltä ja kaukaa. Erityisesti Pyhät Polut -yhdistys vaeltajineen on läheinen luostarille.

Koskee erityisesti kyläläisten ja Virva Tyrväisen puolesta, jotka jos ketkä tekivät satoja ja taas satoja talkootunteja luostarin ja sen puutarhan kunnostamiseen ja ylläpitämiseen.

Kuntalaiset lahjoittivat luostariin taide- ja käyttöesineitä, kirjoja, huonekaluja ja tarvikkeita ja seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset ovat kehittäneet Ihamaniemellä kylä-, kotiseutu- ja hengellistä toimintaa.

Luostarikappeli, sen sakraali esineistö ja kalusto on luotu osaksi Enonkoskea.

Kappeli on kaunis, jonka suunnitteli lahjaksi arkkitehti Kai Andersson. Samoin suunnitteli kauniit kirkkotekstiilit lahjaksi tekstiilitaiteilija Agneta Hobin. Tekstiilit valmistivat Ihamaniemen Martat ja Virva Tyrväinen sekä vaikuttavan kaunis alttaritaulu taitelijoiden Marita ja Voitto Rahkosen ”Ristin juurella” yhdessä kruunaavat piispa Voitto Huotarin vihkimän kappelin juuri Ihamaniemelle kuuluvaksi sen kauniiseen luontoon.

Luostarikappeli, sen sakraali esineistö ja kalusto on luotu osaksi Enonkoskea, sen toimintaa tulee jatkaa. Tämä lahja on loukkaamaton, se ei kuulu muualle.

Me seurakuntalaiset ja kuntalaiset emme tienneet päätöksestä mitään ennen lehtiuutista. Kysynkin näin maallikkona, millä oikeudella ulkopuoliset päättäjät voivat lopettaa luostarin ja viedä irtaimiston Haminaan vasta perustetulle yhdistykselle, jonka ainakin yhtenä osakkaana lehtitietojen mukaan on luostarin hallituksen puheenjohtaja. Onko se kristillistä toimintaa?

Edelleen kysyn, eikö Suomen luterilaisella kirkolla ole mitään valtaa Ihamaniemen luostarin kohtalosta, joka on ainoa luterilainen luostari Suomessa. Saman kysymyksen esitän Mikkelin hiippakunnalle ja sen seurakunnille, etenkin Savonlinnan seurakunnalle, Enonkosken kappeliseurakunnalle sekä Enonkosken kunnalle?

Kiitän rovasti Veli-Matti Hynnistä hänen ottaessa napakan otteen luostarin säilymiseksi Enonkoskella ja esitän, että hän laittaa alulle nettiin kansalaisaloitteen, jossa esitetään Suomen luterilaiselle kirkolle, Mikkelin hiippakunnalle sekä Savonlinnan seurakunnalle puuttumista luostarin lopettamispäätökseen sekä ottamaan taloudellista vastuuta Suomen ainoan evankelisluterilaisen luostarin ylläpitoon ja vastuuhenkilön palkkaamiseen, koska luostari on Suomen luterilaisen kirkon osa.

Vain hyvyyden voimalla hanke toteutuu ja hyvin hoidettuna hyötyy kaikki, eikä vähiten Suomen seurakuntiin kuuluvat kristityt.

Lisäksi toivon, että Enonkosken nykyiset valtuutetut jatkavat kauaskantoisilla päätöksillään luostarin tukemista aikaisempien valtuutettujen hyvien päätösten tavoin.

Anja Kuuramaa

Enonkosken ja seurakunnan jäsen