Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Yhdysvalloissa tutkitaan hyökkäystä kongressiin, ja tutkinta voi johtaa syytteisiin Trumpia vastaan

Yhdysvaltojen kongressin tutkimuskomitea on aloittanut kongressitalon valtauksen tutkinnan julkiset kuulemiset. Vyyhti on massiivinen. Syytettynä on 860 edellisen presidentin Donald Trumpin kannattajaa.

Maailmalle on raportoitu koskettava kongressimellakassa vakavasti loukkaantuneen poliisin Caroline Edwardsin todistus. Mellakassa kuoli viisi ihmistä ja 140 poliisia loukkaantui. Edwardsin kertomus vahvistaa sen, että ainekset paljon pahempaankin olivat olemassa. Hän kuvasi kongressin tilannetta sodaksi, jota hän luuli näkevänsä vain elokuvissa.

Capitolin valtaus käynnistyi tammikuussa 2021, kun presidentinvaalin tulos selvisi. Trump hävisi vaalit selvästi Joe Bidenille, mutta Trump kieltäytyi hyväksymästä vaalitulosta. Puheessaan kannattajilleen hän vetosi näitä osoittamaan mieltä vilpillistä vaalitulosta vastaan.

Tutkimuskomitean käsittely voi johtaa vakaviin rikossyytteisiin Trumpia kohtaan. Yhdysvaltojen liittovaltion tuomari David Carter kertoi maaliskuussa, että Trump syyllistyi todennäköisesti sekä yritykseen estää kongressin toiminta lainvastaisesti että salaliittoon Yhdysvaltoja vastaan. Carterin lausunnon taustalla lienee Trumpia aikanaan avustaneen asianajajan sähköpostit ja asiakirjat, jotka hän joutui luovuttamaan tutkintakomitealle.

Tutkintakomitean työllä on merkitystä ja siihen kohdistuu suuria paineita. Hyökkäys kongressia vastaan oli ainutlaatuinen länsimaissa. Dramatiikkaa lisäsi se, että demokratiaa halveksuva hyökkäys tapahtui niin, että maan johtaja siihen jopa kannusti. Kuvaavaa tammikuun 2021 tapahtumissa oli se, että varapresidentti Mike Pence ei taipunut Trumpin painostukseen olla hyväksymättä vaalin tulosta. Pence toimi mieluummin demokratian puolesta kuin taipui huonon häviäjän tahtoon.

Jos Trump saa syytteet vakavista rikoksista ja jos hänet tuomitaan, hän ei voi olla ehdolla vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Länsimaissa tämä voisi olla riemuiten vastaan otettava uutinen. Länsi tarvitsee jatkossakin yhtenäisyyttä julmaa hyökkäyssotaa käyvää Venäjää vastaan.