Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Virkavastuuta edellytettävä – Lakimiehen tehtävänä ei ole peitellä kaupunginjohtajan virheitä

Kaupunginjohtaja Janne Laine ja kaupungin lakimies Markus Hämäläinen antavat Itä-Savon haastattelussa ja kirjoituksessaan (Itä-Savo 7.6.) totuuden vastaista tietoa kaupungin päätöksenteosta. Asia on vakava, koska he toimivat virkavastuulla.

Kaupunginjohtaja ja lakimies toteavat, että ”yhtiökokousedustajien valinnassa on noudatettu lakia, hallintosääntöä, kaupungin sisäisiä ohjeita ja vakiintunutta toimintamallia sekä kaupunginhallituksen päätöksiä.” Näin ei ole. Ellei vakiintuneeksi toimintamalliksi ole tullut laista ja hallintosäännöstä piittaamaton toiminta.

Toisin kuin Laine ja Hämäläinen toteavat, kaupungilla ei ole voimassa olevaa päätöstä esim. Suur-Savon Sähkö Oy:n yhtiökokousedustajasta. Kaupunginhallituksen päätös 14.8.2019 ei ole, toisin kuin he toteavat, voimassa toistaiseksi, vaan päätöstekstin mukaisesti vain edellisen kaupunginhallituksen toimikaudelle 2019–2021. Päätöstekstissä todetaan, että kaupunginhallitus valitsee yhtiökokousedustajat liitteen A mukaisesti. Liite A on ”Yhtiökokousedustajat ja esitys yhtiöiden hallituksiin nimettävistä henkilöistä kaupunginhallituksen toimikaudelle 2019-2021.” Asia on siis täysin selvä.

Suur-Savon Sähkö Oy ei kuulu kaupunkikonserniin eikä konserniohjeen piiriin.

Väite, että kaupunginjohtajalla olisi ollut oikeus yksin valita Suur-Savon Sähkön yhtiökokousedustaja, ei perustu kuntalakiin, hallintosääntöön tai konserniohjeeseen. Konserniohjeen mukainen oikeus koskee vain kiireellisissä tapauksissa konserniyhtiöitä. Suur-Savon Sähkö Oy ei kuulu kaupunkikonserniin eikä konserniohjeen piiriin. Eikä Janne Laineen itse kutsuman yhtiökokouksen ajankohta voine tulla tietoon kiireellisenä. Miksi tältäkin osin annetaan harhaanjohtavaa tietoa?

Toisin kuin kaupunginjohtaja ja lakimies väittävät, kaupunginhallitus ei ole 2019 valinnut yhtiökokousedustajaksi esim. kaupunginjohtajaa ja hänen varalleen talousjohtajaa. Kaikki valinnat on tehty henkilönimillä, ei virka-asemanimikkeellä. Siksi esim. elinkeinojohtajankin henkilön vaihtuessa on jouduttu täydentämään aiempaa päätöstä. Kaupunginhallitus muutti 2019 tekemäänsä päätöstä yhden nimen osalta 29.6.2020. Tuolloin ei muutettu muilta osin alkuperäistä vuoteen 2021 voimassa ollutta päätöstä. Eikä 2020 päätöksessä edes mainita Suur-Savon Sähköä.

Lain ja hallintosäännön noudattamisessa on oltava oikeusvaltiossa hyvin tarkkana. Varsinkin virkavastuisten virkamiesten.

Hallintosäännön mukaan hallintojohtaja-kaupunginlakimies vastaa kaupungin toimialojen oikeudellisesta avustamisesta sekä kaupungin toiminnan lainmukaisuudesta. Luottamushenkilöiden on voitava tähän luottaa. Lakimiehen tehtävänä ei ole peitellä kaupunginjohtajan virheitä, vaan tuoda ne esiin. Kaupunginhallituksen tehtävänä on puuttua virheelliseen toimintaan.

Jouni Backman

Savonlinna