Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vastauksia Jouni Backmanille ja Jaakko Kupiaiselle

Itä-Savossa Jouni Backman (27.5.2022) ja Jaakko Kupiainen (1.6.2022) ovat mielipidekirjoituksissaan ottaneet kantaa Savonlinnan kaupungin päätöksentekoon eri yhteisöjen yhtiökokousedustajien valinnassa. Kirjoituksissa ja jutussa on arvosteltu kaupungin menettelyä yhtiökokousedustajien valinnassa.

Haluamme tuoda esille, että yhtiökokousedustajien valinnassa on noudatettu lakia, hallintosääntöä, kaupungin sisäisiä ohjeita ja vakiintunutta toimintamallia sekä kaupunginhallituksen päätöksiä.

Kaupunginhallitus on 14.8.2019 (§ 303) tehnyt päätöksen siitä, että Parikkalan Valo Oy:n ja Suur-Savon Sähkö Oy:n konsernivastuuhenkilönä ja yhtiökokousedustajana on kaupunginjohtaja Janne Laine. Saman päätöksen mukaan varsinaisen vastuuhenkilön ja edustajan estyneenä ollessa varalla on ollut Parikkalan Valo Oy:n osalta virkavapaalla olevat hallintojohtaja-kaupunginlakimies ja elinkeinojohtaja. Suur-Savon Sähkö Oy:n osalta päätöksessä nimettiin varalle kaupungin entinen talousjohtaja ja toiseksi varahenkilöksi edellä mainittu hallintojohtaja-kaupunginlakimiehen virasta vapaalla oleva henkilö. Kaupunginhallituksen 14.8.2019 ja 29.6.2020 tekemät päätökset kaupungin yhtiökokousedustajista ovat voimassa toistaiseksi.

Kaupunginjohtaja ja muut viranhaltijat noudattavat kaupunginhallituksen päätöstä siihen saakka, kunnes asiassa toisin päätetään.

Valtakirjan antamista on pidetty täysin teknisenä toimenpiteenä.

Suur-Savon Sähkö Oy:n kevään yhtiökokouksen osalta kaupunginjohtaja on katsonut olevansa estynyt osallistumaan yhtiökokoukseen samalla tavoin kuin aikaisempina vuosina. Valtakirjan antamisella hän on siirtänyt yhtiökokousedustajuuden itseltään, koska kaupunginjohtajan mielestä hän on ollut esteellinen osallistumaan yhtiökokouksiin kaupungin edustajana. Mikäli kaupunginjohtaja ei olisi antanut valtakirjaa talousjohtajalle, olisi hän itse joutunut toimimaan yhtiökokousedustajana kaupungin puolesta.

Valtakirjan antamista on pidetty täysin teknisenä toimenpiteenä, koska kaupunginhallitus oli 14.8.2019 tekemässään päätöksessä nimenomaisesti päättänyt kaupunginjohtajan 1. varahenkilön olevan talousjohtaja, ja joka tapauksessa kaupunginjohtajalla on konserniohjeen mukaan oikeus kiireellisessä tapauksessa antaa valtakirja yhtiökokoukseen.

On varmasti syytä vielä mainita, että Suur-Savon Sähkö Oy:n yhtiökokouskutsun vastaanottamisen ja kokoukseen tehtävän osallistumisilmoituksen välillä ei ole ollut yhtään kaupunginhallituksen kokousta. Näin ollen kaupunginhallitus ei olisi edes ehtinyt käsitellä asiaa, vaan asia on tullut järjestää kiireellisesti muulla tavoin.

Janne Laine

Kaupunginjohtaja

Markus Hämäläinen

Vs. hallintojohtaja-kaupunginlakimies

Savonlinna