Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Savonlinnan kaupunki on vailla läpinäkyvää hallintoa

Lukiessani Helsingin sanomien tutkivan journalistisen kirjoituksen olen tyrmistynyt julkitulleista Savonlinnan ja varsinkin kaupunginjohtajan Venäjä-yhteistyöhön liittyvistä toimista. Kirjoituksen mukaan useat asiat ovat jääneet vaille kaupunginhallituksen päätöksiä. Tämä on hämmentävä tilanne, sillä kyseisiin asioihin on käytetty kuntalaisten maksamia verovaroja.

Tietojeni mukaan luottamushenkilöistä on ollut mukana Pietarissa järjestetyissä tilaisuuksissa, muun muassa edellisen vaalikauden puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.) ja nykyinen puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.). Kuntalaisille ei ole tullut tietoa, mikä tavoite on ollut mukana olleilla henkilöillä, mistä tapahtumista on sovittu ja kenen toimesta.

Jouni Backman on mielipidekirjoituksillaan tuonut esille merkittäviä ongelmia Suur-Savon Sähkön hallituksen puheenjohtajuutta hoitavan Savonlinnan kaupunginjohtajan Janne Laineen toimintaan liittyen luottamushenkilö valinnoissa. Onko Savonlinnassa olemassa palkitsemisjärjestelmä, millä kaupunginjohtaja antaa puolustajilleen luottamuspaikkoja, ilman kaupunginhallituksen päätöksiä. Onko kaupunginjohtajalle annettu kirjaamaton valta kyseenalaistaa demokraattinen päätöksenteko menettely Savonlinnassa?

Laine oli puuttunut konserniyhtiön hallituksen tekemään päätökseen, siis vastoin hallintosääntöä. Hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus käyttää omistajaohjausta ja on sanottu selvästi, että kaupunginjohtaja päättää kiireellisissä tapauksissa toimintaohjeen antamisesta konserniyhtiössä kaupunkia edustavalle henkilölle konsernivastuuhenkilön tai elinkeinojohtajan esityksestä. Ei liene yhtiössä ollut kuitenkaan kyse kiireellisestä tapauksesta.

Ihmettelen suuresti kaupunginjohtajan ottamaa oikeutta tehdä ratkaisuja ilman kaupunginhallituksen päätöksiä.

Ihmettelen suuresti kaupunginjohtajan ottamaa oikeutta tehdä ratkaisuja ilman kaupunginhallituksen päätöksiä. Puheenjohtajien on täytynyt olla varsin hyvin tietoisia menettelytavoista, jotka eivät ole julkishallinnon toiminnan mukaisia.

Savonlinnan kaupungin luottamushenkilöistä osa nosti asioita esille asiakirjassa, joka liittyi kaupunginjohtajan luottamuksen arviointiin. Tämä asiakirjakin heiltä ja kuntalaisilta salattiin. Miksi salattiin? Asiakirja päätyi kuitenkin julkisuuteen hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen.

Esille tulleen Helsingin Sanomien kirjoituksen perusteella voidaan todeta, että nämä henkilöt ovat olleet oikeassa. Olisi ollut aihetta asettaa tilapäinen valiokunta selvittämään kaupunginjohtajan käyttäytymistä sekä toimien lainmukaisuutta. Herää kysymys, miksi Torikka ja Mikkonen eivät selvitystä kannattaneet?

Kokouksissa oli ollut epäasiallista käyttäytymistä, herää kysymys, miksi puheenjohtajat eivät puuttuneet asiaan välittömästi, eivätkä halunneet asioita selvitettävän.

Syytöksiä on sen sijaan kohdistettu henkilöihin, jotka ovat kyseenalaistaneet kaupunginjohtajan toimintaa. Pitkään luottamushenkilönä toimineena pidän tätä toimintaa asiattomana ja arvottomana näytelmänä henkilöitä kohtaan, jotka ovat halunneet kaupungin toimintaan oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä äänestäjille.

Nyt viimein kaupunginhallituksen tulee ottaa se rooli, mikä sille kuuluu ja lähteä parantamaan kaupungin hallinnollista toimintaa, ottaen huomioon myös henkilöstön jaksamisen.

Henkilöstön huomioimisessa valtuustoaloite TTL:n selvityksestä on työkalu, johon tulee tarttua. Me kuntalaiset tarvitsemme näyttöjä asianmukaisesti tehdyistä päätöksistä ja puolueettomasta virkamiehen toiminnasta.

Jaakko Kupiainen

Punkaharju