Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Venäläistä vallan väärinkäyttöä Savonlinnassa

Helsingin Sanomien (22.5.) tutkivan journalismin juttu Savonlinnan, tai oikeastaan kaupunginjohtaja Janne Laineen Venäjä-suhteista oli paljastava. Valitettavasti kaupunkiamme johdetaan Venäjän opein. Valta on keskittynyt yhdelle miehelle.

Demokratiassa asiat valmistellaan ja esitellään virkavastuisesti poliittisten luottamushenkilöiden päätettäväksi. Esittelijä vastaa siitä, että päätöksenteon pohjaksi annetut tiedot ovat oikeat ja riittävät. Mikäli näin ei ole, on kysymys muotovirheestä. Mikäli luottamushenkilöitä johdetaan tietoisesti harhaan, on kysymys muotovirhettä vakavammasta asiasta.

Valitettavasti Savonlinnan kaupunginjohtaja laiminlyö virkavastuunsa ja jättää tuomatta asioita kaupunginhallituksen päätettäväksi ja tulkitsee aiempia päätöksiä omavaltaisesti omaksi edukseen. Viimeksi näin tapahtui kaupunginhallituksen kokouksessa 23.5. Kaupunginjohtaja on pöytäkirjan mukaan todennut, että hänet on valittu Parikkalan Valo Oy:n yhtiökokousedustajaksi 29.6.2020 tehdyllä päätöksellä. Tuollaista päätöstä ei ole tehty.

29.6.2020 kaupunginhallitus on päättänyt vain päivittää elinkeinojohtajan henkilön vaihtumisen vuoksi 14.8.2019, vuosia 2019–2021 koskeneen, päätöksensä henkilötietoja ja todennut ko. muutoksen astuvan voimaan 3.8.2020.

Kaupungin omistajaohjaus on yksiselitteisesti kaupunginhallituksen vastuulla.

Päätös on annettu tiedoksi vain päivitystä koskeneelle henkilölle, koska päätös ei koskenut muita henkilöitä. Nyt kaupunginjohtaja tulkitsee, että tällä yhden henkilönimen muutoksella hänelle on annettu samalla konsernivastuu ja yhtiökokousedustajuus viiteen yhtiöön. Näin ei tietenkään ole.

Aiemmin Suur-Savon Sähkö Oy:n yhtiökokousedustajan valintaa eikä evästystä tuotu kaupunginhallituksen käsittelyyn, vaan kaupunginjohtaja päätti omavaltaisesti ja esteellisenä edustajasta. Kaupungin omistajaohjaus on yksiselitteisesti kaupunginhallituksen vastuulla. HS jutun perusteella kaupunginjohtaja on tältä osin toiminut muutoinkin omavaltaisesti.

Hallintotieteen asiantuntijana kaupunginhallituksen puheenjohtaja pystyy kyllä halutessaan edellyttämään lakien ja hallintosäännön noudattamista. Tarvittaessa hän saa apua kaupungin, ei siis kaupunginjohtajan, vaan kaupungin lakimieheltä.

Onneksi Suomessa on, toisin kuin Venäjällä, väärinkäytösten osalta myös vapaa media ja riippumaton oikeuslaitos.

Vakavaan asiaan loppukevennyksenä voinee todeta, että pöytäkirjantarkastajaksi kannattaa valita vain luku- ja kirjoitustaitoisia, varsinkin teknisessä lautakunnassa.

Jouni Backman

Savonlinna