Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Muistutus saimaannorppien karvanvaihtorauhasta

Keväällä ja alkukesästä saimaannorpat nousevat rantakiville loikoilemaan. Norpat eivät tällöin makoile kivillä laiskuuttaan, vaan ne vaihtavat vanhan karvansa uuteen. Karvanvaihtoaika on yksi fysiologisesti rankimmista ajanjaksoista norpan vuodenkierrossa.

Tänä keväänä olemme havainneet Saimaalla lukuisia pienveneitä, jotka tunkevat aivan liian lähelle kivillä makoilevia norppia. On ilmeisen tarpeellista muistuttaa, että kivellä loikova norppa kuuluu jättää rauhaan.

Norppa ei mielellään poistu kiveltä veteen karvanvaihtoaikana, sillä lämmin ja kuiva iho edistää karvan vaihtumista. Saadessaan olla rauhassa norppa saattaa viettää kivellä jopa 12 tuntia. Lähestyvä vene tai kanootti voi kuitenkin saada norpassa aikaan stressireaktion, jolloin sen on tehtävä pakosukellus. Samalla keskeytyy monen tunnin karvan kuivaus. On sanomattakin selvää, että keskeytyksestä on merkittävä haitta.

Pienveneillä ja kanooteilla liikuttaessa on mahdollista nähdä norppa. Norppaan on kuitenkin syytä säilyttää useamman sadan metrin välimatka, ja sitä voi kiikaroida kauempaa. Jos norpasta haluaa ottaa kuvan kännykällä, voi kuvan ottaa kiikarin läpi. Norppien tavoitteellinen lähestyminen kuvaustarkoituksessa on luvanvaraista toimintaa.

Mikäli norpan toivoo näkevänsä, on suositeltavampaa osallistua ohjatulle norpparisteilylle.

Mikäli norpan toivoo näkevänsä, on suositeltavampaa osallistua ohjatulle norpparisteilylle, kuin lähteä omin päin norppia bongaamaan. Kokeneen oppaan johdolla ja tarkoin suunnitellulla risteilyllä minimoidaan norpalle aiheutuva häiriö, ja norpan usein näkeekin varmemmin.

Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin ja Savonlinna-risteilyjen yhteistyössä järjestämillä risteilyillä on tänä keväänä nähty norppa lähes joka kerta. Lisäksi matkalla tarjotaan tietoa saimaannorpasta ja sen suojelusta.

Norpparisteilyjä järjestävät useat yrittäjät. Norppaturismi voi olla hyvä tapa edistää norpan asiaa, kun tietämys norpista lisääntyy ja paikalliset yrittäjät saavat toimeentuloa norppaystävällisesti järjestetyistä retkistä. On kuitenkin hyvä varmistaa etukäteen, että valitulla norpparisteilyllä noudatetaan tänä keväänä julkaistuja vastuullisen norppaturismin pelisääntöjä.

Heikki Härkönen

Toiminnanjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri

Hanne Kosonen

Saimaannorppatiedottaja

Suomen luonnonsuojeluliitto