Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Rauhaan on pyrittävä sotarikoksia unohtamatta

Venäjän hyökkäyksen alkamisesta Ukrainaan on jo kolme kuukautta. Sitä ennen sotatilanne oli vuosia jo meneillään Itä-Ukrainassa. Olemme jo ehtineet hieman turtua uutisiin, mutta emme saa unohtaa Ukrainaa emmekä ihmisten kärsimyksiä siellä.

Ukrainaan kohdistuneen brutaalin ja kansainvälistä oikeutta rikkovan hyökkäyksen johdosta noin viisi miljoonaa ihmistä on paennut maasta ja noin 10 miljoonaa on jättänyt kaikkiaan kotinsa. Yli 100 000 ihmistä on viety väkisin Venäjälle ja heidän kohtalostaan ei ole tarkempaa tietoa.

Hyökkäys on tuhonnut kyliä ja kaupunkeja erityisesti Ukrainan itä- ja eteläosissa. Venäjän sotilaat ovat tehneet julmia tekoja, sotarikoksia siviilejä kohtaan. Naisia ja jopa lapsia on raiskattu ja muuten pahoinpidelty. Siviilien joukkohautoja löytyy Venäjän hallussa pitämiltä alueilta.

Siihen tarvitaan aikaa ja muutosta Venäjällä ja sen politiikassa.

Monissa sodissa on tapahtunut kauheuksia. Venäjä tai silloinen Neuvostoliitto kuului toisessa maailmansodassa liittoutuneiden leiriin ja oli mukana kukistamassa Natsi-Saksaa. Siihenkin liittyi julmuuksia kuten vapautetun Berliinin naisten raiskaamiset. Nyt Venäjä on luonut omalla propagandallaan Ukrainasta ”ei-valtion” ja sen kansasta alempiarvoisen ”natsien” kansan, joka on pyyhkäistävä pois, jonne on tehtävä denatsifikaatio.

Ukraina on suuri maa ja kansa ja siellä on monenlaisia ihmisiä. Siellä on ollut myös äärioikeistolaista liikehdintää. Se ei kuitenkaan oikeuta tekoihin, joita Venäjä on Ukrainaan kohdistanut. Niihin ei oikeuta myöskään se, että Ukrainan demokraattisesti valittu nykyinen johto halusi suuntautua Eurooppaan. Hyökkäyksen syy ei ole myöskään Yhdysvallat ja sen Venäjän taholta mainittu pyrkimys levittää valtapiiriään, ei myöskään Nato. Venäjä on yksin syyllinen sotaan, sillä kukaan tai mikään ei ollut hyökkäämässä sen kimppuun tai edes uhkaamassa sitä!

Tässä vaiheessa rauhan toivominen tuntuu epärealistiselta eikä Ukrainan tulekaan suostua rauhaan, jota Venäjä esittää. Se ei ole oikeudenmukainen rauha. Ukrainan taistelu on ollut urheaa ja sille on täysi oikeutus. Siten rauha tulee saada sellaisilla ehdoilla, jotka Ukraina ja myös kansainvälinen yhteisö voivat hyväksyä.

Venäjä on naapurimme ja naapurin kanssa on päästävä joskus vuorovaikutukseen. Siihen tarvitaan aikaa ja muutosta Venäjällä ja sen politiikassa. Venäjän ja venäläisten kanssa pitää voida joskus toimia, mutta sen tekemiä sotarikoksia ei voi unohtaa. Vastuullisten saattaminen oikeuteen ei ehkä tapahdu, mutta toivottavasti muuten Ukraina saa oikeutta, joka sille kuuluu. Toivottavasti rauha syntyy tältä pohjalta mahdollisimman pian.

Toivo Loikkanen

Rovasti

Savonlinna