Lukijalta | Savonlinnassakin intoillaan liikaa

Savonlinna on minulle kesäkaupunki, en oopperassa käy, mutta linnassa poikkean joka kesä ja käyn paistetuilla muikuilla ja vuokraan kaupungista auton mökkimatkaa varten. Sattumalta löysin Yle Areenasta myös kotimaisen dekkarin Varjo vain. Siinä on kivasti esillä kesäistä Savonlinnaa.

Mutta asiaan. Helsingin sanomissa oli 22.05. juttu Savonlinnasta ja sen monista hankkeista, joilla on koetettu parantaa työllisyyttä. Tilastojen mukaan Savonlinnan väkiluku pieneni noin tuhannella vuonna 2018, sen jälkeen tilanne on tasaantunut: viime vuonna väestö väheni "vain" sadalla.

Kun väki vähenee, niin silloin kunnissa usein ryhdytään hyvin epätoivoisiin hankkeisiin, joiden uskotaan tai paremminkin toivotaan tuovan työpaikkoja. Kuntien historiassa on ollut vuosikymmeniä lukuisia tositarinoita, kuinka huijari tuli suurin lupauksin ja kertoi, että kunnan peltihalliin tulee (pian) kasvuyritys. Näitä juttuja ja tapauksia tulee edelleen aina vain lisää.

Mänttä-Vilppulassa piti tulla jokin valtava kansainvälinen lentokenttä jetset-asukkaineen, meillä Hämeenlinnaan "ui" paikallisen jääkiekkoseuran kautta "Pohjoismaiden suurimman autokaupan" (Sunny Car Center) kehittäjä. Sekin työllistää oikeuslaitoksia vielä monta vuotta – ei seudun asukkaita. Jalasjärvellä kunnanjohtaja hiukan viilasi oppilaitoksen valtiontukiehtoja ja työllisti kyllä hyvin jonkin aikaa kunnan väkeä. Nyt on kuitenkin koko kunta hävinnyt Suomen kartalta 30–40 miljoonan velkojen tähden ja entinen johtaja saanut ehdottoman vankeustuomion.

Ihmettelen, että kunnat ja kaupungit eivät seuraa, mitä muualla kotimaassa tapahtuu eivätkä ota opikseen muiden virheistä. Pelkkä toivo tai härkäpäinen usko työllistävään projektiin ei sitä toteuta.

Rafael Hellsten

Julkisoikeuden aikuisopiskelija

Hämeenlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka