Päätoimittajalta Itä-Suomi kantaa suurimman taakan

Venäjän Ukrainassa aloittaman brutaalin hyökkäyssodan vuoksi sille asetetut pakotteet ja niiden vaikutukset eivät jää vain itärajan taakse.

Kaiken yhteistoiminnan loppuminen iskee rajuimmin koko Itä-Suomen ja siten myös Savonlinnan seudun elinvoimaisuuteen. Etenkin vientiteollisuuden taakkaa kasvattaa niin Saimaan kanavan liikennöinnin loppuminen kuin rajusti nousseet ja edelleen nousevat polttoaineiden hinnat.

Siksi Etelä-Savon kauppakamarin hallituksen puheenjohtajan Jari Suomalaisen esitys Itä-Suomen vientiteollisuuden logistiikkaan kohdistettavasta vientituesta on oikeutettu. Metsä- ja sahateollisuus ovat Itä-Suomen puujalka sekä Savonlinnalle myös raskas metalliteollisuus. Näiden teollisuusalojen kilpailukykyä ei pidä tietoisesti murentaa.

Savonlinnan seudun kansanedustajat Hanna Kosonen (kesk.) ja Heli Järvinen (vihr.) ovat myös muistuttaneet eduskuntakeskusteluissa syntyneestä tilanteesta. Niin Kosonen kuin Järvinen ovat vaatineet Itä-Suomen elinvoimaisuuden turvaamista uudessa, arvaamattomasti syntyneessä tilanteessa.

Ilta-Sanomien uutisen (10.5.) mukaan valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on väläyttänyt Itä-Suomelle tukipakettia.

Valtiovarainministerin mukaan Venäjä-suhteen romuttumisen suurin taakka kohdistuu erityisesti itäiseen Suomeen puhuttiinpa sitten taloudesta, elinvoimasta, liikenteestä, kulkuyhteyksistä tai arkisesta kanssakäymisestä, venäläisistä turisteista, ostosmatkoista tai perhesuhteista.

Vaikka Saarikko varovaisesti lupailee taloudellista tukipakettia, sitä ennen hänen mukaansa tarvitaan kuitenkin ymmärrystä siitä, mihin kaikkeen Venäjä-pakotteet vaikuttavat.

Saarikko on oikeilla jäljillä. Syntynyt tilanne vaatii asiantuntijaryhmän tekemään laajan selvityksen kaikista vaikutuksista. Mahdolliset hallituksen tukitoimet on kohdistuttava sen jälkeen niin, että lähes lamaannuttava tilanne voidaan kääntää voitoksi.

Myös meiltä itäsuomalaisilta vaaditaan tässä tilanteessa yhteistyö- ja toimintakykyä, mutta etenkin näkemystä siitä, miten rakennamme elinvoimaisuuttamme kestävälle pohjalle. Mitä laajemmin ja vahvemmin itäsuomalainen edunvalvonta toimii sitä parempia tuloksia voi odottaa.

Venäjä-pakotteet ovat oikein, mutta niiden seurauksia ei pidä maksattaa suurimmalta osin vain itäsuomalaisilla.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka