Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kreationismi, evoluutiousko ja teistinen evoluutio

Maailmassa on monenlaisia uskomuksia, joista käydään debattia, toisin sanoen vaihdetaan mielipiteitä. Mielipiteiden vaihto ei suinkaan ole haitallista, vaan rikastuttaa ajatusmaailmaa, kunhan vain jaksetaan pysyä keskustelussa, jonka tarkoituksena ei ole lähimmäisen loukkaaminen. Luomismyytti, niin kuin sitä saatetaan nimittää, löytyy useiden eri kansojen perimätiedoista, jopa Amerikan intiaaneilta.

Kreationisti uskoo maailman iäksi 6000 vuotta. Rabbiinisessa opetuksessa maailma jaettiin kolmeen ajanjaksoon. Elian koulun perimätiedon mukaan maailma on pysyvä 6000 vuotta. Ensimmäiset 2000 vuotta ovat sekasorto, seuraavat 2000 vuotta on laki, (Abrahamista lähtien) ja viimeiset 2000 vuotta on Messiaan aika.

Messiaan tulosta kerrotaan Babylonian Talmudissa (Tractate Sanhedri 97). Sekasorron aika kuitenkin päättyy Jumalan kansan nousuun, tai siihen, että uusi kuningas nostaa Jumalan kansan vastaiskuun. Siitä alkaa ikuinen rauhan valtakunta, jota myös Jumala puolustaa, (lainaus on Qumranin teksteistä 4QarApocal). Qumranin mukaan Messiaaninen apokalypsi on syntynyt 150–80 eKr. ”Hän parantaa haavoittuneet, herättää kuolleet henkiin ja julistaa köyhille ilosanomaa.”

Evoluutiousko perustuu ihmisen omiin päätelmiin tieteellisiin tutkimuksiin nojaten. Matti Leisolan (bioprosessitekniikan emeritusprofessori) kirja Evoluution ihmemaassa pyrkii murtamaan käsityksiä, jotka ovat syöpyneet evoluution kannattajien keskuuteen. Hän lainaa biokemian oppikirjoissa esitettyjä väitteitä elämän syntyprosessista.

Väittämän mukaan laboratoriokokeissa oli pystytty demonstroimaan elämän esiasteita kuumentamalla aminohappoja olosuhteissa, jotka vastasivat maapallon alkuilmakehän koostumusta. Leisola kumoaa väitteen ja puolestaan väittää, että kaikkeen tähän luomiseen tarvitaan älykästä suunnittelijaa. Suosittelen Leisolan kirjaa kaikille evoluutiouskoon uskoville.

Keskustelu kreationistien ja evoluutiouskovien välillä muistuttaa keskustelua antiikin ajan demokratioista. Kumpi oli lähempänä nykydemokratiaa, antiikin Ateena vai Rooman tasavalta. Ateenassa äänioikeutettuja olivat vain täysi-ikäiset vapaat miehet, joita oli 10–20 prosenttia kaupunkivaltion asukkaista. Rooman tasavallassa asui 54 miljoonaa asukasta, joista 42 miljoonaa oli orjia. Kumpikaan näistä ei edusta sitä demokraattista hallintomuotoa, jonka me nykyajan ihmiset olemme omaksuneet.

Demokratiassa on, tai ainakin tulisi olla jokaisella kansalaisella mahdollisuus ajatella ja uskoa niihin näkemyksiin, jotka hän on omaksunut, kuitenkin ketään lähimmäistään loukkaamatta. Niinpä kreationisti perustelkoon uskonsa sillä, että Raamatun luomiskertomus vastaa sitä, miten maailma todellisuudessa syntyi. Ja evolutionisti uskokoon jatkuvaan, itseohjautuvaan ja ympäristöherkkään tapahtumasarjaan, joka muuttaa populaatioiden ominaisuuksia kohti suurempaa sopeutumista ja jolla ei ole älykästä suunnittelijaa.

Mikään ei estä demokraattisessa yhteiskunnassa uskomasta ja ajattelemasta teistiseen evoluutioon. Teistisessä evoluutio-opissa Jumalan olemassaolo ei ole ristiriidassa sen kanssa, että maailma on syntynyt miljoonien vuosien aikana. Jumala on kaiken elollisen luonut ja ohjaa edelleen maailmankaikkeutta. Pietari kirjoittaa kirjeessään, 2. Pietarin kirje 3:8 Mutta älkää te, rakkaat ystävät, unohtako tätä: Herralle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä. Tai Psalmi 90:4 Tuhat vuotta on sinulle kuin yksi päivä, kuin eilinen päivä, mailleen mennyt, kuin öinen vartiohetki. Qumranin yhteisö kirjoittaa: ”Hänen valtakuntansa on ikuinen valtakunta, ja kaikki hänen menettelytapansa noudattavat totuutta. Hän jakaa maalle oikeutta totuuden mukaan, ja kaikki tekevät rauhan.”

Matti Turunen

Savonlinnalaistunut