Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuka vastaa Savonlinnan johtamisesta?

Eija Stenbergin hyvää kirjoitusta (Itä-Savo 6.5.) on vielä tarpeen täydentää.

Savonlinnan kaupunki on Suur-Savon Sähkön kolmanneksi suurin osakkeenomistaja. Suurin on Suur-Savon Energiasäätiö ja toiseksi suurin Mikkelin kaupunki.

Suur-Savon Sähkö Oy:n yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiökokous päättää mm. tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä sekä hallintoneuvoston jäsenten valinnasta. Saadakseen osallistua yhtiökokoukseen on osakkaan ilmoittauduttava yhtiölle viimeistään kolme päivää ennen kokousta.

Eli kaupunginjohtaja valtuutti antamaan itselleen vastuuvapauden. Uskomatonta, mutta totta.

Savonlinnan kaupungin omistajaohjauksesta vastaa kaupunginhallitus. Kaupunginhallitus on ollut, tai sen olisi pitänyt olla, hyvin tietoinen tulevasta yhtiökokouksesta 27.4., koska kaupunginhallituksen puheenjohtaja on Suur-Savon Energiasäätiön hallituksen jäsen ja kaupunginjohtaja Suur-Savon Sähkön hallituksen puheenjohtaja. Kumpikin heistä tuntee hyvin myös kaupungin hallintosäännön.

Hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus ”vastaa kaupungin omaisuuden hoitamisesta ja sitä koskevasta ohjeistuksesta”, siis myös keskeisestä osakeomistuksesta. Lisäksi hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus ”päättää henkilöesityksen tekemisestä tai henkilövalinnoista kaupungin ulkopuolisten yhteisöjen toimielimiin milloin kaupungilla on yhteisönsääntöjen tai muiden sopimusten nojalla siihen oikeus.” Osakkeenomistajana Savonlinnalla on oikeus henkilöesitysten tekemiseen Suur-Savon Sähkön yhtiökokouksessa ja tämän oikeuden käyttämisestä päättää siis kaupunginhallitus.

Edellä olevat sitovat säädökset ovat hyvin selkeitä. Siksi onkin hämmästyttävää, että kaupunginhallitus ei ole käsitellyt lainkaan Suur-Savon Sähkön yhtiökokoukseen osallistumista ja siellä tehtäviä esityksiä. Vielä hämmästyttävämpää on se, että tästä huolimatta Savonlinnan kaupunki oli edustettuna yhtiökokouksessa. Kaupunkia edustettiin kaupunginjohtaja Janne Laineen antamalla valtakirjalla. Kaupunginjohtaja ei vienyt virkavastuisena esittelijänä asiaa kaupunginhallitukseen, vaan omavaltaisesti ilman mitään kaupunginhallituksen päätöstä antoi itse kaupungin puolesta valtakirjan.

Vieläkin hämmästyttävämpää on se, että kaupunginjohtaja Laine antoi valtakirjan edustaa kaupunkia yhtiökokoukseen, joka päätti Suur-Savon Sähkön hallituksen puheenjohtaja Janne Laineen tili- ja vastuuvapaudesta. Eli kaupunginjohtaja valtuutti antamaan itselleen vastuuvapauden. Uskomatonta, mutta totta.

Edellä oleva kuvaa Savonlinnan kaupungin nykyistä johtamista, joka ei perustu säädöksiin ja hyvään hallintotapaan. Valitettavasti kaupunginhallitus ei näytä puuttuneen vieläkään asiaan. Mahdollisten virkavirheiden osalta ei vaihtoehdoksi näytä jäävän kuin tutkintapyynnön tekeminen.

Jouni Backman

Savonlinna