Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koirista hyvässä ja pahassa

Koirista on hyötyä. Palvelukoirat, opaskoirat, poliisikoirat, huumekoirat, vahtikoirat, metsästyskoirat jne.

Koirista on iloa. Lasten, aikuisten ja yksinäisten lemmikit, ystävät, kulkukaverit. Agility. Koiranäyttelyt ja -kilpailut.

Koirista on harmia. Jokavuotinen koirankakkakeskustelu. Eivätkä koirat kuuluu ruokapaikkoihin, kirkkoihin, hautausmaille, urheilukentille. hiihtoladuille.

Koirista on vaaraa. Vihaiset koirat ilman kuonokoppaa. Vapaana juoksevat koirat kiinnipitoaikana. Jäännökset lasten hiekkalaatikoissa. Allergisoiva hilse väärissä tiloissa. Rescue-koirien piilevät taudit.

Koirat maksavat ja saastuttavat. Koiria on paljon. Kaupallinen koiranruokabuumi jätteineen. Ylimitoitetut eläinlääketieteelliset toimenpiteet ikälopuille koirille. Hylättyjen koirien hoito. Koiravero takaisin koirien moniomistajille?

Ihmisistä on harmia. Jalostetaan koirainvalideja. Tehtaillaan pentuja. On raakaa koirakoulutusta. Rescue-koirien tuonti rehottaa, vaikka korona-ajan hylättyjä ”lemmikkejä” olisi tarjolla. Kaupunkiasunnoissa koirat ovat vailla ”lajityypillistä elämää”.

Koirien oikeuksia vaaditaan nykyään yhä ponnekkaammin. Eläinoikeudet ohittavat pian ihmisoikeudet. Koira on yhä useammin ”hän” ja ihminen ”se”. Ihmisestä on tullut koiran paras ystävä.

Mutta vika ei ole koirissa.

Heikki Pylkkänen

Savonlinna