Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Venäjä voi olla erityisen kiinnostunut Suomessa järjestettävistä jääkiekon MM-kisoista, vaikkei sen maajoukkue edes pelaa turnauksessa

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut käynnistyvät Tampereella ja Helsingissä ensi viikon perjantaina. Suomi on menestynyt jääkiekossa niin hyvin, että suomalaisten kiinnostus kisoja kohtaan on keväisin suurta. Kun pelataan kotimaan kamaralla, kisahuuma luonnollisesti kasvaa.

Viikon kuluttua alkaviin kisoihin liittyy kuitenkin ylimääräinen, kaukalon ulkopuolinen jännityselementti. Kansainvälinen jääkiekkoliitto sulki Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueet ulos kisoista Ukrainan sodan takia. Siksi kisajärjestäjät ovat nyt varpaillaan ja miettivät, yrittääkö Venäjä häiritä kisoja.

Helsingin Sanomien haastattelema MM-kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen vakuuttaa, että esimerkiksi kybervaikuttamista kohtaan on varauduttu ja varaudutaan edelleen. Samassa haastattelussa Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarmo Limnéll muistuttaa, että suuri urheilutapahtuma on otollinen vaikuttamiskohde, koska kisakokonaisuus on lopulta melkoinen tekninen himmeli. Voi siis olla, että Venäjän valtio on hyvinkin kiinnostunut kisoista, vaikkei sen maajoukkue edes urheile tapahtumassa.

MM-kisojen turvallisuuskeskustelu kuuluu osana aikaan, jossa Venäjän valtio on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, ihmisoikeuksia ja toisen valtion suvereniteettia. Vaikka erilaisiin vaikuttamisyrityksiin varautuminen teettää paljon lisätöitä, on sekin taakka kannettava. Vaihtoehto ei ole, että urheilumaailma sulkisi silmänsä nyt käynnissä olevalta julmalta sodalta.

Tietynlaista lisävärinää turvallisuuskuvioon tuo se, että Suomi ratkoo parhaillaan kantaansa Nato-jäsenyyteen. On mahdollista, että jäsenyyshakemuksesta päätetään kisojen aikana. Limnéll kuitenkin muistuttaa, ettei pelolle ole sijaa. Hänen mielestään kisoja voi mennä seuraamaan paikan päälle turvallisin mielin.

Urheilumenestys on perinteisesti ollut kansallistunnetta kohottava asia. Siksi kansainvälinen urheilu voi olla avoin vain sääntöjä ja lakeja noudattaville maille.