Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Maailmankäsitykset

Esko Muhosen kannanotoissa (Itä-Savo 26.4.) näkyy maailmankäsityksemme erilaisuus hänen kysyessä: ”Onko satu miljoonista vuosista sittenkin vain satua, kuten Keisarin uudet vaatteet. Tarvitaanko lapsenmielisiä herättäjiä kertomaan evoluutiosadun alastomuus?” ja ”Tähän perustavaan kysymykseen kiteytyy tämäkin mielipiteiden taistelu, eli onko maailma itsekseen sattumalta syntynyt, vai onko sen joku suunnitellut ja luonut. Onko olemassa näkyvän maailman ulkopuolinen todellisuus ja onko mahdollista saada siitä todisteita?”

Riippuu siitä, mitä sillä tarkoitetaan. Vasta kotvan, modernien optisten laitteiden (mikroskooppi ja kaukoputki) kehittyessä ovat selvinneet paljaalle silmälle näkymättömät mikro- ja makromaailmat. Jumalat ja muut henkiolennot ovat toistaiseksi onnistuneet piileksimään tieteen keinoilta. Veikkaan, että ne säilyvät loputtomiin tarustojen käyttövoimana.

Yhä useampiin aiheisiin on tieteellä yhä parempia vastauksia, mutta jotkut uskovat ja luottavat enemmän muinaisiin kertomuksiin kuin tieteen sanaan.

Esko Aspivaara

Savonlinna