Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kun Venäjä hivottelee ohjuksellaan YK:n pääsihteeriä, on maailmanjärjestön pakko reagoida

Venäjän röyhkeys ja piittaamattomuus sai torstaina uusia piirteitä. Keskiviikkona Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavannut YK:n pääsihteeri António Guterres siirtyi torstaina Ukrainaan ja Kiovaan. Venäjä teki torstaina ohjusiskun Kiovaan lähelle hotellia, johon Guterresin delegaatio oli majoittunut.

Venäjä on Ukrainan sodassa näyttänyt todelliset, julmat ja tunteettomat kasvonsa. Se vähät välittää säännöistä ja instituutioista käydessään harhaisten motiivien piiskaamaa sotaa. Paljon puhuvaa on, ettei Venäjä tällä kertaa yrittänyt laittaa ohjustervehdystään muiden piikkiin. Isku oli siis harkittu.

Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston jäsen. Turvallisuusneuvosto pyrkii estämään konflikteja ja niiden puhjetessa sovittelemaan niitä. Nyt on aika romuttaa tuo kulissi ja päättää Venäjän jäsenyys turvallisuusorganisaatiossa. Turvallisuusneuvoston jäsen ei yksinkertaisesti voi vaarantaa saman instituution korkeimman johdon henkeä.

YK joutuu pohtimaan laajemminkin, mikä sen rooli dramaattisesti muuttuneessa maailmassa on. On erikoista, jos kansainvälisten sopimusten, sitoumusten ja arvojen varaan nojaava yhteisö katsoo sivusta, kun viattomia ihmisiä tapetaan.

Suomessa ja muualla maailmassa on arvuuteltu väsymiseen asti, mitkä Venäjän tavoitteet lopulta ovat. Arvailu on turhaa. Sen sijaan se on selvää, että nyky-Venäjä on arvaamaton, häikäilemätön ja julma. Tällaisen maan kanssa yhteistyötä tekevät valtiot ovat myös omanlaisiaan rikkureita, joille ei ole sijaa maailmanjärjestöissä.

On kylmäävää arvailla, mitä olisi tapahtunut, jos venäläisohjus olisi osunut YK:n delegaatioon. Maailma olisi nyt järkyttynyt, mutta myös vihainen. Vaikka niin ei onneksi käynytkään, oli ohjusiskun viesti selkeästi pelotteleva. Maailman ei kuitenkaan pidä antaa pelolle valtaa, kun Venäjää vastaan suunnatuista toimista päätetään. Jos aletaan pelätä, Venäjän henkinen ohjus on osunut maaliinsa. Sitä voittoa Venäjä ei ansaitse.