Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Turvallisuus luo pohjan Suomen tulevaisuudelle

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja edelleen jatkuva pandemia ovat mullistaneet nykyisen eduskuntakauden päätöksentekoa. Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta huolehtiminen on niin kansalaisten terveyden kuin maamme koskemattomuuden kannalta eduskunnan tärkein tehtävä tällä hetkellä.

Seuraavien viikkojen aikana eduskunnassa tullaan tekemään historiallisia päätöksiä Suomen turvallisuuteen liittyen. On välttämättömästi tehtävä vahvistuksia Suomen puolustukseen ja varmistettava se, että Suomi on jatkossakin turvallinen, demokraattinen ja vapaa maa.

Uskomme, että ainut varma tie tähän on turvallisuusympäristön muututtua liittyminen Naton jäseneksi. Jotta olisimme turvassa ja jotta emme jäisi koskaan enää yksin.

Turvallisuus luo pohjan yhteiskunnan kehittämiselle ja vakaudelle, talous ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä. Keskeinen turvallisuuden elementti on myös huoltovarmuudesta huolehtiminen. Huoltovarmuudessa tärkeimpiä tekijöitä ovat elintarvike- ja energiahuolto, joiden toiminta on turvattava kaikissa olosuhteissa. Ruuan osalta huoltovarmuutta on, että maataloudella on varaa tuottaa ja kuluttajilla on varaa ostaa ruokaa.

Riippuvuus venäläisestä energiasta ei ole enää vaihtoehto.

Riippuvuus venäläisestä energiasta ei ole enää vaihtoehto. Suomessa energiaomavaraisuus pystytään saavuttamaan suurelta osin metsiä hyödyntämällä. Myös turpeen roolia joudutaan tarkastelemaan uudelleen niin energiantuotannossa kuin maa- ja metsätaloudessa kasvu- ja kuiviketurpeen saannin turvaamiseksi.

Itä-Savon ja koko Etelä-Savon maakunnan kannalta on tärkeää, että valtakunnan politiikassa huomioidaan alueen erityispiirteet. Metsä, vesi ja ruoka maakunnan strategisina kärkinä edellyttävät aluepolitiikan vahvistamista kasvukeskuspolitiikan vastapainoksi. Ne edellyttävät myös vahvaa EU-vaikuttamista, jotta voimme jatkossakin hyödyntää kestävällä tavalla metsiämme, vahvistaa omaa maatalouttamme ja ylipäätään jalostaa luonnon tarjoamat mahdollisuudet alueen elinvoimaksi.

Suomi haluaa rauhaa itsenäisten valtioiden rajojen koskemattomuuden turvaamiseksi. Suomessa tarvitaan myös ruuantuotantorauhaa ja metsärauhaa, jotta voimme huolehtia huoltovarmuudesta ja koko maan hyvinvoinnista.

Niin nykyisen eduskunnan kuin seuraavan tärkeimpiä tehtäviä on viedä nämä rauhanprosessit päätökseen. Suomen Keskusta on tässä työssä vahvasti mukana.

Hanna Kosonen

Kansanedustaja,

eduskuntavaaliehdokas 2023 (kesk.)

Vesa Kallio

Eduskuntavaaliehdokas 2023 (kesk.)