Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Ukrainan sota varjosti veteraanipäivää

Siniristiliput hulmusivat keskiviikkona navakassa pohjoistuulessa Kansallisen veteraanipäivän kunniaksi niin Savonlinnan seudulla kuin koko maassa.

Juhlaa vietetään Suomen sotaveteraanien kunniaksi. Sotarintamilla maatamme puolusti yli 700 000 miestä ja naista, tänään itsenäisyytemme puolustajia on keskuudessamme enää noin 6000 henkilöä.

Kansallisen veteraanipäivän perinne alkoi maamme itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotena 1987 ja on jatkunut vahvana aina näihin päiviin saakka.

Tuskin koskaan juhlallisuuksia on vietetty yhtä erikoislaatuisissa tai jopa epävarmoissa tunnelmissa kuin keskiviikkona vietettiin. Venäjän Ukrainassa aloittama raakalaismainen sota on heittänyt varjon koko Euroopan ylle, mutta epävarmimmat tunnelmat ovat varmasti Venäjän rajanaapurimaissa – Suomessa mukaan lukien.

Vastuu kansakunnan yhtenäisyydestä ja vahvuudesta kriisin hetkellä on kaikilla.

Näissä tunnelmissa Kansallista veteraanipäivää vietettiin myös Talvisalon hautausmaalla Sankarivainajien muistomerkillä Savonlinnassa. Juhlapuheen pitänyt rovasti Toivo Loikkanen muistutti, että Suomi on saanut elää 77 rauhan vuotta ja niin tulee myös jatkua.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio muistuttivat juhlatervehdyksessään päivän poikkeuksellisesta tunnelmasta. Sairasvuoteeltaan kirjoittanut presidentti Niinistö ja rouva Haukio sanoivat, että "Venäjän julma hyökkäys on järkyttänyt meitä kaikkia". "Uutisten seuraaminen on tuonut monille mieleen ne olot ja ajat, jolloin Suomi oli sodassa."

Niinistö muistutti, että "nyt kriisin koetellessa Eurooppaa on meidän kaikkien yhteinen tehtävämme huolehtia päättäväisesti Suomen turvallisuudesta".

Niinistö tähdensi, että päättäjät tekevät ratkaisuja, jotka vahvistavat turvallisuuttamme, mutta kaikkien yhteinen vastuu on rakentaa yhdessä entistäkin kestävämpää yhteiskuntaa.

Presidentti Niinistön viesti on selvä. Vastuu kansakunnan yhtenäisyydestä ja vahvuudesta kriisin hetkellä on kaikilla.

Kansakunnan yhtenäisyyttä voi pitää myös yhteisenä kiitoksena sodissa taistelleille sukupolville. He puolustivat maata, joka on edelleen puolustamisen arvoinen isänmaamme.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.