Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Parikkalan kunnan asuntotoimi

Aikoinaan, jolloin Parikkala kehittyi, sijaitsi Simpelejärven rannalla Kangaskylän taajamassa Metsätuote oy:n omistama raamisaha. Se työllisti paljonkin henkilökuntaa ja oli kylän tärkein työnantaja sekä rahasampo.

Silloin sahattu puutavara kuivattiin taapeleissa lautatarhalla ja samalla se käsiteltiin lahonestoaineella, joka oli ankaraa myrkkyä, mutta ajan tavan mukaan sitä käytettiin "vapaalla kädellä", nykyään sanottaisiin holtittomasti.

Maaperä ja vesistökin sai oman osansa myrkystä ja myös ihmiset. Aikanaan saha lakkautettiin ja purettiin, jäljelle jäi iso alue tyhjää maata, myrkyn kyllästämää. Silloin joku kunnan päättäjistä sai idean, rakennetaan alueelle asuntoja.

Ei kun tuumasta toimeen, paikallinen yrittäjä rakensi ja samalla työllisti paljonkin paikkakunnan ihmisiä, mikä oli mainio asia. Talot, oikeastaan kokonainen asuntoalue, valmistui, sai asukkaat ja elämä meni eteenpäin – mutta.

Vasta jälkijunassa huomattiin, että asunnot tehtiin myrkyn päälle. No maita kyllä vaihdettiin, ajettiin kaatopaikalle ja tuotiin tervettä maata tilalle. Mutta jokainen käsittää, että hölmöläisten puuhaa, ei maata niin vain voi vaihtaa täydellisesti. Kyllä myrkky muhii asuntojen alla ja ympäristössä, aiheuttaa sairauksia, joista syöpä on pahimmasta päästä.

Tällä lailla on tehty ja toimittu, mutta kuka ottaa vastuun – aivan oikein, ei kukaan. Tällaista pääsee joskus tapahtumaan, mutta elämä jatkuu ja aika parantaa haavat ja unohduksen armollinen verho silaa loput.

Parikkala