Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaivoslaissa riittää korjattavaa

Hallituksen esitys kaivoslain uudistamiseksi vaatii korjauksia. Maanomistajien oikeuksia tulee lisätä ja kaivostoimintaa tai siihen liittyvää muuta toimintaa harjoittavien toimijoiden oikeuksia vähentää.

Maanomistajien kannalta on varmistettava riittävä tiedon saanti jo varauksia tehtäessä. Erityisen tärkeää tämä on niiden maanomistajien kannalta, jotka eivät asu varausalueella. Myös maanomistajien sekä kuntien valitusoikeudet ovat jäämässä liian heikoiksi.

Erityisen tärkeää on, että kunnilla ja maakunnilla on oikeus rajoittaa kaivostoimintaa, mikäli se on ristiriidassa niiden omien strategioiden ja suunnitelmien kanssa. Varausmaksuja on korotettava merkittävästi, mikä rajoittaisi kohtuuttoman suurien alueiden varaamista.

Venäjän tilanne on nostanut esille huoltovarmuuden, jossa ruoka ja sitä tuottava maatalous ovat keskeisessä roolissa. Tämän vuoksi pellot tulee rauhoittaa malminetsinnän ulkopuolelle, mikäli niiden omistaja ei anna siihen lupaa.

Venäjän tilanne on nostanut esille huoltovarmuuden, jossa ruoka ja sitä tuottava maatalous ovat keskeisessä roolissa.

Malminetsintävaraukset aiheuttavat aina maanomistajille pitkäaikaista epävarmuutta maidensa käyttöön sekä arvoon, minkä vuoksi varausilmoitusten voimassaoloaika tulee olla enintään 12 kuukautta.

Kaivostoiminta on aiheuttanut merkittäviä ongelmia kaivostoiminnan päättymiseen liittyen. Kun toiminta on osoittautumassa heikosti kannattavaksi, sitä harjoittava yhtiö ajautuu usein konkurssiin. Tämän seurauksena vaadittavat jälkityöt jäävät veronmaksajien maksettaviksi.

Usein paljastuu myös ympäristöä pilaavaa toimintaa, jota toiminnanharjoittaja ei enää pysty korjaamaan tai ei halua sitä tehdä. Onkin välttämätöntä, että vakuuksien suuruutta ja laajuutta, mitä ne koskettavat tulee merkittävästi kasvattaa.

Maanomistajan asema on eri lainsäädäntöjen osalta ristiriitainen. Tuulivoimapuistoa ei toisen maalle saa rakentaa ilman maanomistajan lupaa, mutta kaivoksen voi perustaa tai rakentaa sähkölinjan.

Tavoitteena kaikessa lainsäädännössä on oltava, että maanomistaja päättää omasta maastaan ja saa aina kunnollisen korvauksen sen menettämisestä.

Toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo