Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hoitajien arvostus

Minua ihmetyttää tämä hoitajien lakosta ja palkoista puhuminen. Palkka on huono, mutta nykyinen koulutuspolitiikka on vielä huonompi, ainakin lähihoitajien suhteen.

Lähihoitaja koulutus oli aikoinaan aivan hyvä ja antoi lähihoitajalle hyvät perustiedot ja monialaisen koulutuksen. Koulutukseen ei päässyt jokainen, joka hakemuksen laittoi, vaan soveltuvuustestien kautta.

Nyt tuntuu, että sinne kelpaa kaikki ja oikein tyrkytetään sitä vaihtoehtoa.

Tuntuu siltä, että vanhusten hoitoon kelpaa kuka vaan. Ihmettelen sitä, että puhutaan vanhusten hoivasta. Ei se ole mitään hoivaa. Ympärivuorokautisessa hoidossa on monisairaat, monilääkityt vanhukset, joiden hoidossa vaaditaan myös sairaanhoidollisia toimenpiteitä.

Siis on koulutettu kalliisti hoitoyöhön kykenemättömiä hoitajia ja aiheutettu hoitajapula.

Heidän tilansa seuraamiseen vaaditaan vastuuntuntoista hoitajaa, jolla on hyvä koulutus ja hyvä käytös sekä vuorovaikutustaidot, jonka hoidossa vanhus tuntee olonsa turvalliseksi.

Hoitotyö on tiimityötä ja se on ympärivuorokautista. Jos tiimissä on yksikin välinpitämätön, töitä laistava hoitaja, se kuormittaa tiimin muita jäseniä, ja ajan mittaan vastuuntuntoiset hoitajat hakevat uutta työpaikkaa tai vaihtavat alaa.

Siis on koulutettu kalliisti hoitoyöhön kykenemättömiä hoitajia ja aiheutettu hoitajapula.

Koulutus ja palkat kuntoon sekä arvostus sitä myöten.

Savonlinnalainen Antikainen kirjoitti hyvin hoitotyön tuottavuudesta Helsingin Sanomien yleisökirjoituksessa. Tuottavuutta minultakin on aina kysytty, kun puhun hoitotyön tekijöiden palkkauksesta. Kyllä hyvä hoitotyö tuottaa. Nyt meillä on lähes takana korona-aika, joka on rasittanut terveydenhoidon työntekijöitä; hoitotyö on tuottanut.

Luukkaiselle vielä: Lapsenpäästäjä on opettajatkin tähän maailmaan saattanut.

Psykogeriatrisen osaston hoitaja, eläkkeellä, työnohjaaja