Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 20.4.2022 Sopimuspalokuntien toiminta on turvattava

Sopimuspalokuntien toiminta ammattipalokuntien rinnalla on ollut aina tärkeä.

Erityisen merkittävää VPK:n toiminta on harvaan asutuilla ja pitkien etäisyyksien seuduilla, kuten muun muassa Savonrannalla, jonne toivotaan mukaan uusia aktiivisia jäseniä.

Savonlinnan seudun kylillä ja taajamissa sopimuspalokunta on usein hädän hetkellä ensimmäisenä paikanpäällä. Kysymys on siis lähipalvelusta ja mitä suuremmissa määrin arjen turvaamisesta.

Savonranta ei ole kuitenkaan ainoa pitkän etäisyyden päässä oleva pitäjä, joka toivoo toimintaansa mukaan lisää jäseniä. Kysymys sopimuspalokuntien tulevaisuudesta on akuutti lähes koko maassa.

Haja-asutusalueilla väki vähenee ja vanhenee, joten potentiaalia uutta jäsenkuntaa on vaikea löytää. Vapaaehtoistyö vaatii myös sitoutumista ja muun muassa hyvää kuntoa, mikä voi omalta osaltaan heikentää uskallusta aloittaa VPK-harrastus.

Hyvä ja jatkuva koulutus, asianmukaiset välineet ja muu kalusto sekä uusi teknologia, voivat sen sijaan lisätä mielenkiintoa toimintaa kohtaan. Jäsenien erilaiset taidot ja osaaminen pitäisi myös kyetä huomioimaan toiminnassa.

Vähenevä jäsenmäärä ei kuitenkaan ole ainoa huolenaihe sopimuspalokunnissa. Vuoden 2023 alussa alkaviin hyvinvointialueisiin siirtyy myös palo- ja pelastustoiminta. Sopimuspalokunnat ovatkin syystä huolissaan rahoituksen riittävyydestä ja toimintansa jatkumisesta.

Suomessa on noin 700 vapaaehtoista sopimuspalokuntaa, joissa on noin 15 000 koulutettua, hälytyskelpoista palokuntalaista. Tilastojen mukaan sopimuspalokuntalaiset ovat mukana reilussa puolessa pelastustoimen tehtävissä, kaikkiaan noin 70 000 tehtävässä vuoden aikana.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella on 27 sopimuspalokuntaa, joten on helppo ymmärtää, kuinka ratkaisevan tärkeää niiden toiminta on maakunnan kolmen pääpaloaseman rinnalla.

Sopimuspalokuntatoiminta on vaativaa, mutta varmuudella myös palkitseva harrastus. Missä muussa harrastuksessa on mahdollista pelastaa ihmishenkiä, auttaa onnettomuustilanteissa ja luoda turvallisuuden tunnetta, kun hätä on suuri.

Sopimuspalokuntatoiminnalle on syytä löytyä malli, jolla toimintaa kehitetään ja vakautetaan. Kysymys on perus- ja lähipalvelusta, joka kuuluu kaikille.