Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Presidentti Zelenskyi esitti kohtuullisia toiveita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa Suomelta ja länneltä nopeaa apua. Zelenskyi puhui perjantaina Suomen eduskunnalle historiallisesti videoyhteyden välityksellä.

Presidentin pyyntö on kohtuullinen. Hän muistutti, että Ukraina taistele myös meidän puolestamme. Talvisotaan viitannut presidentti totesi, että uhka Venäjän hyökkäyksestä ja terrorista on yhä olemassa myös Suomelle. Tuoreimpana esimerkkinä Venäjän sotarikoksista Zelenskyi kertoi perjantaisesta iskusta Kramatorskin rautatieasemalle.

Venäjälläkin taidettiin huomata Zelenskyin puhe. Kuin sattumalta perjantaina kaatuivat verkkohyökkäyksessä parin ministeriön nettisivut ja Suomen ilmatilaa loukattiin. Suomi on puolensa valinnut. Kaikenlaisiin hybridi-iskuihin pitää kasvavassa määrin varautua.

Presidentti kiitti Suomea nopeasta avusta heti sodan alettua. Samalla hän muistutti, että lisäapua tarvitaan ja että sillä on kiire. Ukrainalla ei ole aikaa odottaa. Satoja ihmisiä kuolee joka päivä.

Ukraina tarvitsee sodassa aseita ja varusteita. Vieläkin suurempi merkitys voi silti olla talouspakotteilla. Suuri joukko yrityksiä on lopettanut toimintansa Venäjällä, mutta moni siellä jatkaakin. Ilman dollareita ja euroja Venäjän talous jää vaille happea ja sotiminen vaikeutuu.

Aivan olennainen asia olisi öljy- ja kaasuhanojen sulkeminen Paha vain Eurooppa on tehnyt itsensä riippuvaiseksi idän fossiilisista polttoaineista. Tämä kytky pitää katkaista, vaikka se kivuliasta onkin.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi perjantaina, että Suomelle irtautuminen venäläisestä energiasta olisi kuitenkin mahdollista. Energiasta toki tulee Suomessa poikkeuksellisen kallista ja muutos voi olla pidempiaikainen.

Hallitus on jo tällä viikolla kertonut isoista toimista, joilla energiamurrosta voidaan toteuttaa. Kyse on silti valtavasta muutoksesta, joka vaikuttaa kaikkiin suomalaisiin. Kun bensa- tai lämmityslaskut kasvavat, kannattaa muistaa, että se on lopulta pieni hinta. Nyt taistellaan suuremmista arvoista.