Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Varat opetukseen eikä veronalennukseen

Kaupunginjohtaja Laine otti esille Itä-Savon tilinpäätösuutisessa koululaisten opetusmateriaalin ja tuntikehykset. Iloitsin tästä, sillä panostukset sivistykseen ja koulutukseen vaikuttaa kaupungin houkuttelevuuteen. Kuitenkin kaupunki on tarjonnut lapsillemme oppitunteja vain lain salliman minimin.

Toista on Iisalmessa. Siellä lapset saavat peruskouluaikana noin kolme kuukautta enemmän opetusta kuin savonlinnalaiset ikätoverinsa. Iisalmen kaupungin edistyksellisen ja lapsiystävällisen panostuksen ansiosta ylioppilaiden äidinkielen ja matematiikan tulokset ovat keskitason yläpuolella.

Kaupunginjohtaja ei ottanut kantaa kouluverkkoon, mutta hän oli huolissaan taloudellisista puskureista. Kyläkoulujen peruskorjaaminen syö niitä Laineen mainitsemia puskureita.

Rahan satsaaminen opetuskiinteistöihin alueilla, jossa ne jäävät tyhjiksi, on törsäämistä. Iisalmessa kouluverkkoa karsittiin rajusti ja panostettiin koulutoimen päätehtävään eli opetukseen.

Ken tahtoo, keksii keinot. Ken ei, keksii selityksiä.

Joulukuun valtuusto nosti tuntikehystä Mikkelin tasolle, jossa opetusta oli peruskouluaikana annettu noin kolme viikkoa enemmän. Pienestä parannuksesta huolimatta savonlinnalaiset lapset ovat huonommassa asemassa iisalmelaisiin ikätovereihin nähden.

Prioriteetteja punnittaessa rahaa pitää mielestäni laittaa mieluummin perusopetukseen kuin veronalennuksiin.

Minulla ei ole ideologista vastahankaisuutta veronalennuksia kohtaan. Valtion tuloveroa pitääkin pienituloisten ja eläkeläisten kohdalla laskea roimasti. Kuntaverotuksessa verokertymän tulee olla suurempi alennuksen jälkeen, muuten alennukset maksetaan palveluista karsimalla.

Ken tahtoo, keksii keinot. Ken ei, keksii selityksiä. Sanonta pätee yhtä hyvin sekä lastemme ja nuortemme perusopetuksen parantamiseen että paikallishistoriallisen rakennuskannan arvostamiseen ja hyödyntämiseen kaupunkikuvassa.

Jos on tahtoa, niin ensimmäisen kohdalla otetaan mallia Iisalmessa ja jälkimmäisen Joensuusta.

Juho-Petteri Malinen

Varavaltuutettu,

tarkastuslautakunnan jäsen (vihr.)

Savonlinna