Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lörtsyn historia puhuttaa vieläkin

Römperiläinen lihapiirakka oli aikanaan savonlinnalaisille olennainen osa paikallista ruokakulttuuria. Tuolloin sitä ei tosin nimitetty lörtsyksi.

Yllättävän monet ihmiset muistavat vielä Savonlinnan kauppatorilla noita lihapiirakoita 1950-luvulta 1970-luvun alkupuolelle myyneen äitini Fanny Strömbergin. Muun muassa Facebookin Oli kerran Savonlinna -sivustolla monet kertovat äitini valokuvan ja pikkujutun kommenteissa mukavia muistoja torilla lihapiirakkaostoksilla käynneistään, herkullisista makunautinnoista ja äidistäni.

Toriostoksilla käyneiden kokemuksista poiketen Ville-Veikko Valjus ei muista ahkeraa äitiäni kohteliaana torikauppiaana. Yle Areenan 22.4.2021 haastattelussa hän muistelee pahalla kuollutta äitiäni, kertoen toimittaja Kati Rantalalle, miten äitini muka vihasi lörtsy-nimeä jahdaten häntä nakkikopista luudan kanssa.

Tosiasiassa tuo ihminen ei voinut olla äitini, sillä hän myi lihapiirakoita vain kauppatorilla – nakkikioskiyrittäjillä oli kioskeillaan omat myyjänsä. Väärä tieto kaihertaa mieltäni, sillä se antaa vääränlaisen käsityksen äidistäni niille, jotka eivät häntä tunteneet.

Haastattelua ei kuitenkaan voi poistaa Areenasta. Niinpä siihen kannattanee suhtautua savolaishuumorilla ja naureskella vääristellyille jutuille ja ”Näin se kävi” -tarinalle.

Ihmetyttää kyllä, miksi Valjus ei ole julkisesti myöntänyt muistelleensa väärää henkilöä, pahoittelusta puhumattakaan. Haastattelussa esitetty versio lörtsyn historiasta on kuitenkin vain yksi monista tarinoista.

Vaikka elämä Savonlinnankin seudulla on nyt muuttunut entistä epävarmemmaksi, kevään eteneminen tuo myös valoa ja lämpöä. Toivon, että kesäsesongista tulisi hyvä sekä Laurikaisen lihapiirakoita että kaikenlaisia lörtsyjä torilla myyville kauppiaille.

Tuula Forsman

Savonlinna

Fannya muistaen

Äidit ovat meille kaikille rakkaita. Niin kuin Fanny Strömberg tyttärelleen.

Fanny todella oli ystävällinen ”legenda” torielämässä.

Pyrin TV:ssä vain vastaamaan kysymykseen, miten lihiksestä tuli lörtsy. Siihen vastasin.

Me Kankkusen Nallen kanssa alettiin nimittää vesihauteesta otettua herkkua uudella nimellä.

Huumorintajuinen Fanny ehkä leikillään kielsi kutsumasta piirakkaa lörtsyksi. Mutta juuri siksi nyt koko Suomi edelleen tuntee sen yhtä hyvin kuin Olavinlinnan. Kiitos korjauksesta. Fannya muistaen.

Ville-Veikko Valjus

Savonlinna