Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lännen katkottava loputkin siteet

Kiovan lähistöltä Butsan kaupungista paljastui kauhistuttava tuho. Uutiskuvissa näkyi, miten perääntyneet venäläisjoukot jättivät jälkeensä kaduilla lojuneita siviilien ruumiita. Osalla kädet oli sidottu teloituksen edellä. Kaupungista löytyi tavallisten ihmisten joukkohautoja. Monissa ruumiissa näkyi jälkiä kidutuksesta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi Venäjän armeijan rikkoneen lakeja siviilejä vastaan. Näitä rikoksia olivat muun muassa toistuvat raiskaukset, toistuva väkivalta siviilejä kohtaan ja ukrainalaisten omaisuuden varastelu.

Viimeistään Butsan tapahtumat paljastivat maailmalle, että kyse ei enää ole vain Putinin ja tämän lähipiiriin sodasta. Koko Venäjän sotakoneiston ympäriltä on karisteltu kaikki ihmisyyden rippeet. Maan armeija on läpeensä mätä, korruptoitunut organisaatio. Yhtä lailla koko valtion järjestelmä on hyväksynyt nämä murhat ja raakuudet.

Venäjä on kokonaisuutena tahrinut kätensä siviilien vereen.

Sitä mukaa kuin raakuudet ovat lävähtäneet maailman silmille, Kremlin retoriikka on koventunut. Kotijoukoille puhutaan entistä vahvemmin siitä, että ukrainalaiset ovat natseja, jotka pitää tuhota. Puheissa paistaa läpi yhden kansallisuuden epäinhimillistäminen.

Päättäjät ympäri maailman ovat tuominneet Butsan tapahtumat ja vaatineet, että sotarikokset tutkitaan ja rikolliset tuomitaan. Venäjän johdon saaminen tilille sotarikoksista voi olla vaikeaa. Näitä tapahtumia ei kuitenkaan voi enää sivuuttaa.

Lännen on nyt pakko ottaa kaikki keinot käyttöön, jotta Venäjä saadaan pysäytettyä. Etenkin Saksalta odotetaan nyt toimia, jotta öljyn ja kaasun ostaminen Venäjältä lakkaa. Toki myös Suomen Neste jatkaa öljyn ostamista Venäjältä. Ja oma lukunsa ovat Fortumin ja Fennovoiman hankkeet.

Nyt viimeistään on aika katkaista energiahanat Venäjältä länteen – otti se sitten meille kuinka kipeää vain.