Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eläkerahastoissa ei ole ylimääräistä jakovaraa

Kauko Tuupainen ehdottaa mielipidekirjoituksessaan (Itä-Savo 1.4.) eläkkeiden korotuksia. Kirjoituksessaan Tuupainen ottaa esiin korkean inflaation ja työntekijöiden palkkavaatimukset. Voimassa olevilla säännöillä eläkkeitä korotetaan vuosittain indeksillä, jossa hintojen muutoksen paino on 80 prosenttia ja palkkojen muutoksen paino 20 prosenttia. Eläkkeitä korotetaan siis useimpina vuosina hintojen nousuja enemmän.

Työeläkevaroja on paljon, vuoden vaihteessa noin 255 miljardia euroa. Suuresta määrästä huolimatta varat riittävät kustantamaan vain noin 30 prosenttia jo karttuneista eläkkeistä. Loput kustannetaan nykyisiltä ja tulevilta työntekijäsukupolvilta kerättävillä eläkemaksuilla.

Viime syksynä ilmestyi tanskalaisen professorin Torben M. Andersenin arvio Suomen eläkejärjestelmästä, jossa hän on huolestunut eläkejärjestelmän pitkän aikavälin kestävyydestä.

Kestävyysongelmat johtuvat mm. nykyisestä matalasta syntyvyydestä. Ongelmat eivät ole akuutteja, mutta Andersenin mukaan ne on ratkaistava mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Näissä oloissa olisi lyhytnäköistä eläkepolitiikkaa kasvattaa eläkemenoja pysyvästi.

Heikki Tikanmäki

Kestävyysongelmat johtuvat mm. nykyisestä matalasta syntyvyydestä.

Ennustelaskentayksikön päällikkö

Eläketurvakeskus