Lukijalta | Linnut ja luonto virkistävät

Koska olen jo iäkäs ja huonokuntoinen, minua virkistävät Savonlinnassa upea luonto ja linnut.

Hankin joskus Valittujen Palojen, vuonna 1972 palkitun paksun lintukirjan. Siinä sanotaan, että silloin oli maailmassa 8 900 lintulajia ja Suomessa pesi siihen aikaan 236 lintulajia! Uskomatonta.

Joku Itä-Savon lukija (15.3.) oli nähnyt Puistokadun harakan palaavan pesäänsä. Minusta harakka on väreiltään tosi tyylikäs. Olen maalannut sen vuonna 2009, jolloin se istui usein talomme pihan aidalla.

Se lepäsi aidalla, mutta lähti pakoon muita lintuja rumasti rääkien. Lintukirjassa sanotaan, ettei harakka ole Suomessa erikoisen suosittu. Mutta jos sitä jossakin suositaan, se tulee luottavaiseksi ja voi pesiä aivan näkösällä.

Jo varhain talvella harakka alkaa rakentaa "risulinnaansa". Siitä tulee suuri ja sen rakentaminen vie aikaa. Näin sanotaan lintukirjassa. Aamuvarhain harakat käyvät tunkiolla ruokailemassa jne. Ja se munii 4–9 munaa.

Harakan tieteellinen nimi on Pica Pica. Näinä kulkutaudin ja sodan ahdistavina päivinä tutkin ja luen lintukirjaa ja Uutta testamenttia. Se helpottaa. Suosittelen.

Siitä tulee suuri ja sen rakentaminen vie aikaa.

Anja Kauppinen

Savonlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka