Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaivostoiminnan ja luonnon tasapaino

Jaana Rautio-Teijonmaan pääkirjoitus ”Kaivostoiminta ei kuulu Saimaan ympäristöön” muistutti meitä taas malminetsintävarausten ja -lupien määrästä Saimaan ympäristössä. Kaivostoiminta ei todellakaan kuulu tärkeiden vesialueiden ympäristöön, luontokohteisiin, luonnonsuojelualueille, kansallis- eikä luonnonpuistoihin. Kaivosten haitalliset vaikutukset ja niiden aiheuttamat ympäristötuhot ovat olleet suorastaan kauhistuttavia.

Malminetsintävarausten määrä on viime vuosina lisääntynyt ja kaivostoiminta tulee todennäköisesti tulevaisuudessa merkittävästi kasvamaan. Akkuteollisuus lisääntyy ja tarve erilaisiin mineraaleihin kasvaa vauhdilla. Pelkästään liikenteen sähköistyminen tuo valtavan tarpeen akkumineraaleihin. Suomen maaperästä löytyy runsaasti arvokkaita mineraaleja, jotka ovat herättäneet suuren kiinnostuksen maailmalla. Kukapa tästä ei kiinnostuisi, kun Suomi ei peri kaivosveroa ja siivoaa vielä sotkutkin. Edes uusi kaivoslaki, joka on nyt lausuntokierroksella, ei näytä kovin lupaavalta.

Kaivosbisneksessä kaivosyhtiöt vievät voitot ja jättävät sotkut. Esimerkkejä on paljon, mutta kaikki muistanevat ainakin Talvivaaran. Kaivosten ympäristöhaitat ulottuvat kauas tulevaisuuteen vielä senkin jälkeen, kun kaivosta ei enää ole.

Mineraaleja ei omista valtio, ei maanomistaja vaan ne löytänyt yhtiö. Kaivoksilla ei ole myöskään minkäänlaista kiinteistöveroa, mutta kunnille aiheutuu kuluja mm. infran rakentamisesta. Suomi verottaa paljon, mutta ei järkevästi. Verotus ei kaikessa kohdistu sinne, minne pitäisi. Miten voi olla, että näin suuren ympäristöriskin toiminnasta ei peritä kaivosveroa? Missään muussa maassa näin ei ole vaan yritys maksaa mineraalien käytöstä veroa. Mitäpä jos Norja antaisi öljynsä ilmaiseksi pois? Sehän kuuluukin maailman rikkaimpiin valtioihin, joihin Suomi ei kuulu. Miksiköhän?

Tällä hetkellä myös luonnonsuojelualueilta voi etsiä malmia. Tämäkin on yksi täysin käsittämätön epäkohta lisää. Luonnonsuojelualueiden luulisi olevan vahvasti rajattu kaivostoiminnan ulkopuolelle, mutta näin ei ole. Nykyinen kaivoslaki on todella kehno. Parannuksia ympäristösuojelun tasoon on uuteen kaivoslakiin ehdotettu sekä rajauksia malminetsinnästä on ehdotettu valmisteilla olevaan luonnonsuojelulakiin. Uudet lait eivät kuitenkaan ole vielä valmiit, joten lopputulos selviää vasta myöhemmin.

Suomeen onkin ollut oikein ryntäys malminetsintään. Kaivoksen perustaminen muuttaa aina pysyvästi luontoa ja poistaa mahdollisuuden alueen matkailu- ja retkeilykäyttöön. Kunnilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa näihin päätöksiin. Kunnilla tulee olla päätösvalta kaavoituksella päättää, sallivatko ne kaivostoimintaa alueillaan. Kaivosten ympäristövahinkojen estämistä tulisi edistää korkeammilla vakuusmaksuilla, toiminnasta syntyvistä vahingoista perittävillä haittaveroilla ja valtion tulisi omistaa mineraalit ja periä niistä kaivosvero. Kaivosyhtiöillä on oltava vastuu toiminnastaan.

Mineraaleja ei omista valtio, ei maanomistaja vaan ne löytänyt yhtiö.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut monelle mieleen ajatuksen, kuinka turvassa Suomi on Venäjän hyökkäykseltä. Syitä hyökkäykselle Ukrainaan on todennäköisesti useita, mutta tässä kohtaa on syytä nostaa esille, että Ukrainalla on myös merkittävät luonnonvarat. Suomen luonnonvarat kannattaa nyt myös nostaa keskusteluun. Suomella on maaperässään valtavat rikkaudet, joita tulevaisuudessa tarvitaan.

Akkuihin tarvittavista mineraaleista on niin kova kysyntä, että niiden loppumistakin jo pelätään. Meillä on puhdas luonto ja puhtaat vedet. Nämä ovat myös niitä luonnonvaroja, joilla on tulevaisuudessa kysyntää, erittäin todennäköisesti myös pulaa. Suuri kysymys on se, kuinka me pidämme näistä kiinni? Miten turvaamme ja puolustamme omia luonnonvarojamme? Osaammeko itse hyödyntää omat luonnonvaramme kestävällä tavalla? Onko mitään mieltä antaa luonnonvarojamme ulkomaille, emmekö hyödyntäisi niitä itse?

Tällä hetkellä kaivokset ja luonto eivät selviä rintarinnan. Näihin on löydyttävä tasapaino. Ihminen on aina riippuvainen luonnosta. Meillä ei koskaan tule olemaan oikeutta tuhota luontoa.

Mervi Lipsanen

Kaupunginvaltuutettu (sd.)

Savonlinna