Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kaivostoiminta ei kuulu Saimaan ympäristöön

Parin viime vuoden aikana Saimaan rannat ja lähiseudut ovat kiinnostaneet lukuisia malminetsintäyrityksiä. Vuoden 2021 syksyyn mennessä Saimaan ympäristöön oli asetettu peräti kymmenen malminetsintävarausta ja viisi malminetsintälupaa.

Viimeisimmän Tukesin helmikuussa hyväksymän varausilmoituksen on tehnyt kuopiolainen Kivikaivos oy, jonka reilun 80 neliökilometrin varausalue kohdistuu Kerimäen ja Punkaharjun alueille sekä Moinniemelle.

Vaikka varausilmoitus ei oikeuta malminetsintään, kaivamiseen tai louhintaan, on luonnollista, että varausalueen asukkaiden huoli on herännyt. Siitä kertoo myös Pro Puruvesi yhdistyksen varausilmoituksesta tekemä valitus hallinto-oikeuteen.

Paikallisten ihmisten ja loma-asukkaiden pelko tulevaisuudesta on helppo ymmärtää. Enonkosken Laukunkankaan kaivoksen jätevesien valuma-altaat uhkaavat edelleen Saimaata, vaikka kaivos on lopettanut toimintansa jo 28 vuotta sitten.

Kaivostoiminnan aiheuttamat ympäristötuhot myös muualla Suomessa eivät helpolla unohdu. Mielikuva ei muutu, vaikka kaivoksille asetettuja lakeja ja määräyksiä ympäristönhoidosta oltaisiinkin muuttamassa uudessa kaivoslaissa.

Pro Puruvesi toteaa valituksessaan, että kaivostoiminnan mahdollinen aloittaminen Kivikaivoksen varausalueella vaarantaisi Puruveden puhtauden. Sama kohtalo olisi Saimaan lisäksi myös muilla varausalueen pienemmillä järvillä.

Saimaan alueen luonnon ja järvien puhtauden vaarantaminen kaivostoiminnalle olisi kohtuutonta. Pahimmillaan ympäristövaikutukset voisivat olla jopa peruttamattomia.

Kohtalokkaita vaikutukset voisivat olla myös Savonlinnan seudun matkailulle ja muille luonnosta riippuvaisille elinkeinoille. Mielikuva puhtaasta luonnosta ja ainutlaatuisesta vesistöstä, ei siksi saa vaarantua.

Oikein ei olisi myöskään kiinteistöjen arvon lasku ja kiinnostuksen hiipuminen lomatontteja kohtaan, minkä pelkkä myönnetty malminetsintälupa todistettavasti aiheuttaa.