Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat saanut energia-alan pohtimaan maamme energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta.
Energian ja sähkön riittävyyden lisäksi kuluttajille suuri kysymys on myös se, mikä sähkön ja lämmön hinta tulee tulevaisuudessa olemaan. Menneenä talvena sähkön hinta nousi monelle kuluttajalle lähelle kipurajaa, monelle raja jopa ylittyi.
Energiaomavaraisuuspohdintaa on tehty myös Suur-Savon Sähkössä. Toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo Itä-Savon haastattelussa, että ratkaistavana on se, miten ja millä hinnalla sähköä ja lämpöä tuotetaan ja myydään.
Tykkyläinen vakuuttaa, että Suur-Savon Sähkö ostaa puuta, mutta myös turvetta, varastoihin ensi talvea varten aiempaa enemmän. Yhtiö ostaa, jos on ostettavaa. Muun muassa polttoaineiden hinnan nousu, mutta myös muut kasvaneet kustannukset voivat aiheuttaa sen, että koneyrittäjillä ei ole varaa tehdä työtään.
Sähkön riittävyys on vaikeampi kysymys ratkaistavaksi. Siihen ei ole löydettävissä nopeita ratkaisuja. Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen muistutti puheenvuorokirjoituksessaan, että Venäjän sotatoimet muuttavat pysyvästi energiapolitiikkaamme. Energiajärjestelmissä on päästävä niin Suomessa kuin koko Euroopassa Venäjä-riippumattomiksi.
Mäkinen sanoo, että muiden uusiutuvien energialähteiden rinnalle Etelä-Savossa tarvitaan myös tuulivoimaa. Hänen mukaansa nyt on ratkaistava, rakennetaanko Etelä-Savoon merkittävästi tuulivoimaa.
Maakuntajohtaja Mäkisen esitys on kannatettava. Sähköntuotannon omavaraisuuden parantamisessa ei ole syytä hukata aikaa jahkailuun. Etelä-Savosta lienee mahdollista löytää sellaisia alueita tuulivoimapuistoille, joista ei ole haittaa puolustusvoimien tutkavalvonnalle. Asiaa on syytä alkaa selvittää mahdollisimman pian.