Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vielä kaupunginjohtajan sivutoimista

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ei pidä pöyristyä (Itä-Savo 21.3.) eikä hermostua, jos avoimessa demokratiassa kysytään, noudatetaanko lakia, hallintosääntöä ja tehtyjä sopimuksia.

Lakien ja kaupungin hallintosäännön lisäksi kaupunginjohtajan allekirjoittamassa ja edelleen voimassa olevassa johtajasopimuksessa todetaan ”Sivutoimien osalta on haettava kaupunginhallitukselta sivutoimilupa. Sivutoimilupamenettelyä sovelletaan myös valtakunnallisiin, maakunnallisiin ja elinkeinoelämän luottamustehtäviin. Kaupunginhallituksen puheenjohtajiston etukäteinen suostumus riittää luottamustehtävien osalta, mikäli asia on kiireellinen tai luottamuksellisessa valmisteluvaiheessa”.

Kaupunginjohtajan sivutoimien osalta näin ei ole menetelty. Kiistattomasti. Siksi ei ole vain oikeus, vaan demokratian nimissä jopa velvollisuus puuttua asiaan.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tulee omalta osaltaan huolehtia, että kaupungin päätöksenteko on avointa, sääntöperusteista ja dokumentoitua.

Kaupunginhallituksen tehtävänä on erikseen arvioida, onko kaupunginjohtajalle sopiva määrä sivutoimia esim. 3, nykyinen 7 vai yli 10 ilman, että virkatehtävän muu asianmukainen hoitaminen lain ja hallintosäännön mukaisesti vaarantuu.

Yritystoiminnassakin noudatetaan tehtyjä sopimuksia. Julkishallinnossa sääntöjen ja sopimusten on oltava vähintään yhtä sitovia ilman, että niihin vetoaminen koetaan ”ylimääräiseksi häiriköinniksi”.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tulee omalta osaltaan huolehtia, että kaupungin päätöksenteko on avointa, sääntöperusteista ja dokumentoitua.

Jouni Backman

Savonlinna