Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pikkukunnista löytyi halu auttaa Ukrainaa

Savonlinnan seudun kunnat Sulkava, Enonkoski ja Rantasalmi eivät jääneet selvittämään ja suunnittelemaan, kuinka auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia ja osoittaa myötätuntoa inhimillisen hädän keskellä.

Kuntien päättäjät ja virkamiehet ymmärsivät, että pelko, hätä ja epätoivo sekä myös avun tarve ovat juuri nyt suurimmillaan. Päätökset Ukrainaan osoitettavista avustuksista syntyivät pikavauhtia ja yksimielisesti.

Rantasalmelaiset olivat valmiita paljon suurempaankin avustustoimintaan.

Työvoimasta ei ollut pula, kun kunnan osoittamia asuntoja alettiin siivota ja kalustaa sotaa pakeneville lapsille ja naisille. Rantasalmelaiset osoittivat suurta myötätuntoa ja ymmärrystä lahjoittamalla kaikkea mahdollista välttämätöntä, jotta tulijoiden olo olisi turvallinen ja tervetullut.

Rantasalmelaisten toiminta inhimillisen hädän keskellä on esimerkillistä ja vertaansa vailla.

Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan on herättänyt ihmisissä niin Savonlinnan seudulla kuin koko läntisessä Euroopassa ennen näkemättömän halun auttaa sodan jalkoihin jääneitä.

Yksityiset ihmiset majoittavat, järjestävät kuljetuksia ja lähtevät jopa itse hakemaan ukrainalaisia turvaan.

Maahanmuuttovirasto myöntää, että sillä ei ole enää tarkkaa tietoa, kuinka paljon Suomeen on jo tullut tai on tulossa ukrainalaisia pakolaisia. Ylen tietojen mukaan viraston ylijohtaja Jari Kähkönen ei näe asiassa ongelmaa, vaan pitää ihmisten auttamishalua hyvin myönteisenä asiana.

Venäjän aloittama raukkamainen sota Ukrainaa vastaan on muuttanut ja tulee vielä muuttamaan paljon koko läntistä Eurooppaa. Jo nyt ihmisten turvallisuudentunne on horjunut peruuttamattomalla tavalla.

Kuntaliitto on pyytänyt Savonlinnan maahanmuuttopalveluja selvittämään pakolaisten käyttöön soveltuvien asuntojen määrän kaupungissa. Vuokratalot oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki lupaa, että pakolaisille löytyy tarvittaessa nopeastikin sopivia asuntoja. Tieto on hyvä, sillä savonlinnalaiset ymmärtävät ukrainalaisten hädän määrän ja ottavat heidät lämmöllä vastaan ja turvaan.