Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Maailmanlaajuisia ongelmia ja vähän paikallisiakin

Nyt on pakko ottaa kantaa pariin kolmeen tärkeään asiaan. Ensin se kaupungille, päättäjille ja jopa turisteille tärkeä suojeluasia. Tässä on itsekin kuullut monelta taholta mielipiteitä noista Hulikan ja Solmun vanhoista puutaloista. Toiset toitottavat, että ne pitää säästää ja laittaa kuntoon, ja toiset ovat taas sitä mieltä, että ne joutaa purkaa ja tehdä tilalle jotakin uutta ja hienoa.

Ollaan nyt realisteja ja uskotaan, että siihen ei rakenneta mitään kymmeneen vuoteen tai mahdollisesti koskaan. Itse asun tässä vieressä Torihovissa ja voin ”ihailla” noita rakennuksia lähes päivittäin. Siinä on tällä hetkellä hyvä ja tarpeellinen parkkipaikka autoille.

Heti pitää ottaa kantaa näille säästäjille, joista suurin osa on vihreitä, miksei meillä silloin säästetty ja suojeltu näitä puurakennuksia, kun olisi ollut todellinen tarve?

Esimerkiksi Kaurosen kulman rautakauppa ja viereiset puurakennukset valokuvaamoineen ja baareineen olisivat olleet todella hienolla paikalla torin vieressä. Olisi voinut lörtsyä syödessä ihailla näitä antiikin helmiä. Mutta ei.

Samoin Linnankadulla olisi ollut enemmänkin puurakennuksia, jotka sijainnin puoleen olisi voinut säilyttää kokonaisina kortteleina jälkipolville.

Hulikan ja Solmun rakennusten suojelemiseen ja kunnostukseen on yksi iso ongelma – raha.

Puurakentamisessa on vielä ongelmana helpotuksista huolimatta palonormitus ja kalliit puuelementit.

Samaan aikaan pyydetään Punkaharjun koulun saneeraamiseen ja uuden rakentamiseen 2,2 miljoonaa euroa ja se saadaan! Se oli juuri tämän päivän vouhotusta, että koulu pitää tehdä puusta. Puurakentaminen on Suomessa järjettömän kallista verrattuna esimerkiksi betonielementtirakentamiseen. Tänä päivänä betonielementtirakentaminen on maakosteuden aikaisemmin tuomien ongelmien ja rakennusfysikaalisten ohjelmien avulla helppo suunnitella kestäviksi ja turvallisiksi.

Puurakentamisessa on vielä ongelmana helpotuksista huolimatta palonormitus ja kalliit puuelementit. Olen tuonut esille, että Parikkalan koulun elementit tuotiin Itävallasta! Meidän hankintalaki vaatii halvimman valitsemisen, joten onko varmaa, että Punkaharjun koulu tehdään kotimaisista komponenteista?

Esimerkiksi Puutaito on Kerimäellä ja Punkaharjulla toimiva yritys, joka varmaan pystyy tarjoamaan elementit.

Toinen asia, mihin on pakka ottaa kantaa, on tuo surullinen Ukrainan ja Venäjän sota. Siellä hullu rupeaa rakentamaan tsaarin aikaista Venäjää. Ei onnistu. Venäjän ja tässä tapauksessa Ukrainan tavallinen kansa kärsivät suunnattomasti tästä tilanteesta. Samoin pakotteiden ja vastapakotteiden vuoksi Eurooppa ja Suomi ennen kaikkea.

EU ei ole onneksi puolustusliitto vaan sitä varten on toisessa maailmansodassa syntyneiden turvavyöhykkeiden vuoksi perustettu Nato. Nyt Neuvostoliiton hajottua, nämä turvavyöhykkeet ovat poistuneet osaksi juuri valtioiden itsenäistymisten vuoksi.

Nyt Putin pullistelee ja ani harva tietää, kuinka käy. Itse olen ollut aina sitä mieltä, että Suomesta ei pidä missään tapauksessa myydä lusikallistakaan maata venäläisille. Se on ukkimme meille henkensä uhalla puolustanut itsenäiseksi ja suvereeniseksi maaksi. Niin sanotuksi hyvinvointivaltioksi.

Viimeinen pieni ongelma on tämä Savonlinnan liikennevalopolitiikka! Kun itse asun tässä keskustassa tulee joskus, tai siis aina, mieleen miksi tähän keskustaan on joka risteykseen viritelty nämä liikenteen toppaavat valot? Kuka kertoisi?

Kun esimerkiksi Viiskulman valot ei estänyt liikennettä pitkään aikaa se sujui hienosti. Nyt

siinä saa taas samalla tavalla ihmetellä punaisissa valoissa, kuin aikoinaan Paloaseman valoissa. Eikö kaikki liikennevalot voisi poistaa tästä keskustasta (tarkoitan siltojen välistä aluetta) ja laittaa Olavinkatu yksisuuntaiseksi Viiskulmasta torille. Viiskulmaan päin saisi ajaa vain torin kautta ja Tottinkatua pitkin. Tässä tällä kertaa.

Seppo O. Kosonen

Savonlinna