Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sota loi päivässä voimakkaat arvokärjistymät

Ihmiset ovat heränneet tekemään arvovalintoja. Boikotteja julkistetaan jatkuvasti ja arvoihin liittyvät odotukset ovat poikkeuksellisen voimakkaita. Kärjistymät näkyvät esim. siinä, että kuluttajat odottavat yrityksiltä nopeita päätöksiä sen suhteen, miten ne suhtautuvat Venäjään.

Myös asukkaat alkavat kysyä asuinkunniltaan samaa. Näyttää, että vuorokausi on hektistyneessä tilanteessa pitkä aika ja yritys voi menettää paljon asiakkaitaan, ellei reagoi nopeasti.

Kokemukseni mukaan organisaatioiden ylin johto on pitänyt arvoja tärkeinä, mutta ei kiireellisinä. Sota muutti tilanteen. Nyt päätöksillä on kiire, koska sidosryhmät tekevät niihin liittyen valintojaan. Syntyy lumipalloefekti, jossa kaikki joutuvat reagoimaan nopeasti.

Arvioin, että arvokärjistymät kestävät hetken ja sen jälkeen palataan asenteissa hieman taaksepäin. Lähipäivät ovat kuitenkin sellaisia, joissa jokaisen organisaation tulisi käydä nopea arvojen päivitys ja sopia viestinnän linjasta.

Itä-Suomessa on totuttu tekemään yhteistyötä venäläisten kanssa jo pitkään ja muutos herättää monenlaisia tunteita. Yhteisöissä kunnista yrityksiin ja 3. sektorin toimijoihin, on tärkeää linjata myös siitä, miten kunnioitamme venäläisiä ihmisinä.

Monia asioita joudutaan linjaamaan ilman kattavia selvityksiä ja viestimään keskeneräisestä, jotta sidosryhmien luottamus yhteisöön säilyy. Se on vaikeaa ilman selkeitä arvoja. Arvot luovat selkänojaa myös henkilöstölle, joka vastaa asiakkaiden kysymyksiin. Nyt dialogi on arvokkaampaa kuin koskaan. Voimia ja onnistumisia siihen!

Jukka Saksi

Savonlinnassa usein etätöitä tekevä vantaalainen viestintäyrittäjä