Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sota Ukrainassa laittaa taloutta lujille, mutta myös uusiin mahdollisuuksiin pitää tarttua

Sota Ukrainassa on muuttanut ja muuttaa maailmaa. Venäjää vastaan asetetut pakotteet ja vastapakotteet laittavat talouden maailmanlaajuisesti lujille. Viennin ja tuonnin reitit piirretään kuitenkin uudelleen. Venäjä ei enää ole näiden osalta vaihtoehto.

Kriisissä ja sen jälkeisessä ajassa nähdään usein enemmän ongelmia kuin mahdollisuuksia. Juuri muutosten synnyttämiin uusiin mahdollisuuksiin pitäisi kuitenkin kiinnittää päähuomio.

Sota Suomen lähiympäristössä nostaa uudelle tasolle keskustelun Suomen elintarvikeomavaraisuudesta. Kun Euroopan unionin kaudella suomalainen maatalous on kuihtunut, pitää se nyt elvyttää. Voisiko Suomen maatalouden tavoitteeksi asettaa maailman puhtaimpien elintarvikkeiden tuottamisen? Osaamista ja puhdasta viljelymaata meillä kyllä riittää.

Energia-asiat menevät uuteen uskoon. Tässäkin kriisi kannustaa omavaraisuuteen. Ukrainassa on paljon ydinvoimaloita, ja sota on jo käynyt karmivalla tavalla kolkuttelemassa niiden turvallisuutta. Sähköntuotannossa tarvitaan kuitenkin edelleen ydinvoimaa.

Tulevaisuudessa niiden konsepti saattaa kuitenkin muuttua olennaisesti. Suomessa on totuttu siihen, että ydinvoimaloita rakennetaan pitkään, liiankin kauan. Pienoisydinvoimaloita voidaan kuitenkin tehdä liukuhihnatyönä. Tämä avaa paljon uusia mahdollisuuksia.

Muutos pakottanee lisäämään ponnistuksia esimerkiksi vetytalouden kehittämisessä. Vety on monipuolinen raaka-aine, jota voidaan käyttää polttoaineena ja jonka avulla voidaan varastoida uusiutuvaa energiaa. Suomalaisella insinööritaidolla on tässä mahdollisuutensa.

Suomalainen energiapaletti pitää jatkossa sisällään ydinvoimaa, tuulta, aurinkoa ja vettä. Fossiilisista polttoaineista luopuminen voi vauhdittua sodan seurauksena.

Vaikka venäläiset matkailijat ovat tuoneet Suomeen paljon rahaa, on korona opettanut tulemaan toimeen ilman heitä. Korona auttoi siis Suomea valmistautumaan sodan jälkeiseen aikaan ainakin matkailussa.