Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Intressivertailu uhkaa jäädä pois uudesta kaivoslaista

Kaivosteollisuudella on ollut Suomen lainsäädännössä ja lupakäytännöissä pitkään etulyöntiasema luontoarvoihin, muihin elinkeinoihin ja maanomistajien oikeuksiin nähden. Ongelmaa on pyritty ratkaisemaan lisäämällä kaivoslakiin vesilain mukainen intressivertailu, mutta nyt intressivertailun kohtalo on vaakalaudalla.

Valtioneuvoston tutkimus- ja selvityshanke intressivertailusta on viimein valmistunut. Työryhmän mukaan intressivertailun lisääminen lakiin on mahdollista, vaikka ryhmä ei sitä tässä vaiheessa suosittelekaan.

Intressivertailun lisääminen kaivoslupaan merkitsisi sitä, että kaivoslupaa harkittaessa vertailtaisiin kaivoksesta yhteiskunnalle aiheutuvia hyötyjä ja haittoja. Lupa myönnetään vaan, jos yhteiskunnalle aiheutuvat hyödyt ovat suuremmat kuin hankkeesta aiheutuvat haitat, kuten luontoarvojen menetykset.

Työryhmä valmisteli intressivertailumallin, joka olisi mahdollista ottaa osaksi kaivoslupaa. Intressivertailun lisäämiselle ei ole lakiteknisiä esteitä ja sen lisääminen riippuu tässä vaiheessa vain poliittisesta tahdosta ja vastuunkannosta.

Hallituspuolueiden päätettäväksi jää nyt, otetaanko kaivoslakiuudistuksessa huomioon kansalaisten ja muiden elinkeinojen nostamia perusteltuja ongelmia.

Vesilain kaltaisen intressivertailun lisääminen kaivoslakiin olisi suomalaisten oikeustajun mukaista. Intressivertailun pois jättäminen taas tarkoittaisi, ettei kaivoslakiuudistuksessa huomioida eduskunnan yksimielisesti kirjaamia lausumia KaivoslakiNyt-kansalaisaloitteen pohjalta eikä edes hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita kaivoslakiuudistukselle.

Työryhmän mukaan intressivertailun lisääminen lakiin on mahdollista.

Lisäksi seurauksena olisi myös ympäristönsuojelun jääminen kaivosten lupaharkinnassa jälleen toisarvoiseen asemaan.

Matti Kattainen

Ympäristöjuristi,

kaivoslakityöryhmän jäsen

Suomen luonnonsuojeluliitto

Anna Pulkka

Kaivoskoordinaattori

Suomen luonnonsuojeluliitto