Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Humanitäärinen apu Ukrainan kriisiin

Ukrainassa on nyt suuri hätä. Maailmalla ollaan huolestuneina seurattu suvereniteettiin Euroopan valtioon tehtyä hyökkäystä suuren naapurivaltion toimesta. Tämän seurauksena ollaan herätty avustustoimenpiteisiin ympäri maailman, Suomi siinä mukana.

Tämä Ukrainalaisten hätä koskettaa minua keskivertokansalaista ehkä enemmän. Oman luomumansikanviljelyni kautta olen turvautunut kausityöntekijöihin. He ovat tulleet Ukrainasta. Heistä on tullut sillä tavoin läheisiä, että pidämme yhteyttä myös kesän työajan jälkeenkin läpi vuoden.

Viimeisen viikon aikana yhteydenpito on ollut päivittäistä. Aistin viesteistä heidän hätänsä ja toisaalta vahvan kansallistunteen ja maanpuolustustahdon.

Maanantaina 28.2. Enonkosken kunnanvaltuuston kokouksen päätteeksi tein valtuustossa esityksen, että Enonkosken kunta avustaisi jollakin rahasummalla Ukrainan hädänalaista tilannetta.

Esitin, että avustus voitaisiin järjestää esimerkiksi SPR:n ja muiden avustusjärjestöjen kautta. Sisimmässäni tunsin velvollisuudekseni tuoda tämän esityksen, koska olen valtuutettuna sellaisessa asemassa, jossa täytyy toimia kun ollaan tällaisen hädän ja elämän perusasioiden äärellä.

Pienryhmien kannatuspuheenvuorojen jälkeen oletin, että tästä saadaan yksimielinen valtuustopäätös kunnanhallituksen käsittelyyn vietäväksi. Eräs kriittinen puheenvuoro muutti kuitenkin kokouksen mielipiteen avustuksen suhteen kielteiseksi. Asian käsittelyssä edettiin sillä ajatuksella, että ajan kanssa kunnanhallitus voi ottaa asian käsittelyyn. Korostin, että hätä ja avun tarve on akuutti ja asiassa täytyy toimia heti.

Seuraavan aamun sanomalehdestä luin, kuinka muualla Suomessa monen kunnan- ja kaupunginvaltuuston maanantai-illan kokouksessa oli tehty myönteinen päätös avusta Ukrainaan. Mietin, miksi tämä ei ollut Enonkoskella mahdollista, yksimielisesti valtuuston kokouksessa näin suuren hädän ollessa kyseessä.

Monesti etäisyyden ottaminen käsiteltävään asiaan tuo uusia ajatuksia esille. Ilokseni sain kuulla tiistain ja keskiviikon aikana, että kunnanhallitus ottaa asian käsittelyyn heti.

Keskiviikkona kunta julkaisi tiedotteen. Enonkosken kunta antaa 10 000 euroa humanitääriseen apuun neljälle eri järjestölle.

Kunta myös haastaa Etelä-Savon muut kunnat osallistumaan Ukrainan tukemiseen. Näin tekemäni esitys toteutui lähes täydellisesti, sillä esitin avustusjärjestöille annettavan rahallisen avun lisäksi, että kunta haastaisi muut Suomen kunnat mukaan Ukrainan avustamiseen.

Viikon alun pettyneet tunnelmat vaihtuivat osaltani tyytyväisyyteen, koska esitykseni toteutui nopeasti. Myös usko siihen palautui, että valtuutettuna voi vaikuttaa merkittävissä asioissa tehtäviin päätöksiin.

Lopuksi haluan vedota siihen, että jokainen miettii, miten tässä hetkessä voi olla Ukrainan kansan avuksi. Mieleen jäi eräässä televisiohaastattelussa Ukrainalaisen äidin haastattelu lapsensa kanssa, jossa hän vetosi: ”Kaikki te, jotka olette kuulolla, auttakaa maatani”.

Timo Loikkanen

Kunnanvaltuutettu

Enonkoski