Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Aggressioita ei saa kohdistaa syyttömiin – Ukrainan sota ei saa johtaa vastakkainasetteluun Suomessa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostattanut Suomessa ja kaikkialla maailmassa voimakkaita reaktioita. Hyökkäys on lähes yksimielisesti tuomittu. Kun sodassa ei nähdä mitään järkeä, nousevat ihmisten pintaan tunteet. Viha, turvattomuus, pelko ja epävarmuus ovat mielelle raskaita asioita.

Tunteita ei kannata kieltää, mutta niiden kanavoimista on syytä miettiä. On muistettava, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan presidentti Vladimir Putinin päätöksellä. Venäjä ei ole demokratia, eikä kansalta ole totuttu paljon kyselemään.

Viikonlopun aikana uutiskuvat kertoivat kasvaneista osanottajamääristä mielenosoituksissa eri puolilla Venäjää. Kun tiedetään toisinajattelijoiden kokema kohtelu, ovat kadulle sotaa kritisoimaan lähteneet ihmiset enemmän kuin tosissaan. He ilmaisevat henkensä kaupalla sen, että hyökkäys Ukrainaan on järjetön. Myös monet Suomessa asuvat venäläiset ovat ilmaisseet tyrmistyksensä sodan johdosta.

Meidän pitää kohdella täällä Suomessa asuvia venäläisiä asiallisesti. Jos alamme kohdistaa vihaa toisen maan rivikansalaisiin, syyllistymme juuri siihen vastakkainasetteluun, jota Putin esikuntineen hakee.

Etenkin Eurooppa on osoittanut vajaan viikon kestäneen kriisin aikana vahvaa yksimielisyyttä. EU on pystynyt päättämään pakotteista ja avusta Ukrainalle yksimielisesti. Uutiskuvat Puolasta kertovat ihmisten pyyteettömästä halusta auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia. Parhaimmillaan ihminen on hyvä toiselle. Sota synnyttääkin kaksi vastakkaista reaktiota – järjettömän väkivallan ja laajan yhteisöllisyyden.

Kun sodan vastavoimana on liikkeellä paljon hyvää, pitää meidän Suomessakin ensisijaisesti miettiä sitä, miten autamme Ukrainaa ja sen kansalaisia. Jokainen voi antaa panoksensa tälle maailmanlaajuiselle liikkeelle. Se on paras vastaus sodalle.

Mutta jos antaa tilaa sokealle vihalle, sen kohteeksi joutuu moni viaton ihminen. Näin tapahtuu parhaillaan Ukrainassa, jossa sota vaatii myös siviiliuhreja. Sota ei voi antaa syytä syyttömien kivittämiseen. Tunteiden velloessa pitää järjelle antaa tilaa. Tätä meiltä suomalaisilta edellytetään kriisin keskellä.