Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Venäjän toimiin on reagoitava nyt – Savonlinna ei voi jäädä toimettomana sivustakatsojaksi

"Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen." J.K. Paasikivi 6.12.1944.

Tosiasia on, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Edellisen kerran Kiovaan hyökkäsi Hitler 1941. Tuolloin maailmassa oli vain 11 demokraattista valtiota, Suomi yhtenä niistä. Onneksi nyt meitä on enemmän.

Tosiasia on, että Putin on edennyt Hitlerin tavoin. Askel kerrallaan, katsoen miten muut reagoivat.

Tosiasia on, että Hitleriin, kuten Venäjäänkin, luotettiin liikaa, eikä uhkaan reagoitu.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan kansainvälinen yhteisö on reagoinut hämmästyttävänkin yhtenäisesti ja voimakkaasti. Suomi mukaan lukien.

Venäjän merkitys Savonlinnan seudulle on ollut suuri. Kaupungin strategia on rakennettu vahvistuvan Venäjäyhteistyön varaan, niin rajanylityspaikan, lähialueyhteistyön, matkailun kuin muunkin yritystoiminnan osalta.

Tosiasia on, että Venäjän varaan rakentuva strategia mureni samalla kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kaupunginjohtajan viesti, että ennen johtopäätöksiä, on katsottava pakotteiden vaikutus, on täysin väärä. Johtopäätökset on tehtävä heti. Niin ovat tehneet valtioiden lisäksi niin yritykset, urheilu- ja kulttuuriyhteisöt kuin koko kansalaisyhteiskuntakin.

Savonlinna ei voi jäädä toimettomana sivustakatsojaksi. Putinin hallinnolle on lähetettävä selkeä viesti, että yhteistyö on nyt loppu niin rajanylityspaikan, lähialueyhteistyön kuin yrityshankkeidenkin osalta. Viimeistään nyt on silmien avauduttava Argus Spectrumin kaltaisten Putinin hämäräperäisten yritysten mielistelyltä.

Nyt tarvitaan malttia ja määrätietoisuutta. Malttia niin meillä kuin Venäjällä asuvia tavallisia venäläisiä kohtaan. Määrätietoisuutta toimissa Putinin hallintoa vastaan.

Savonlinnalaiset osoittivat määrätietoisuutta lauantain Ukraina-mielenilmauksessa. Valitettavasti kaupungin johdon poissaolo oli silmiinpistävää.

Jouni Backman

Savonlinna