Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ruuantuotannon omavaraisuus on henkivakuutuksemme muuttuneessa maailmantilassa

Ukrainan kriisin kärjistyminen Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen osoitti, että maailmanpoliittinen tilanne voi muuttua nopeasti.

Kriisi ja sotilaalliset toimet heijastelevat kaikkiin yhteiskunnan osiin. Maailman ruokaketjut ovat linkittyneet vahvasti toisiinsa, ja sotilaalliset toimet voivat lamaannuttaa toimitusketjut hetkessä. Nälkä tulee, mikäli ruuantuotannon omavaraisuus ei ole kunnossa.

Itsenäisenä valtiona meidän täytyy taata, että elämän perusedellytykset toteutuvat Suomessa jatkossakin. Jokainen meistä tarvitsee ruokaa. Siksi meidän täytyy turvata kotimaisen ruuan saatavuus ja riittävä omavaraisuus.

Suomalainen maatalous on ennennäkemättömässä ahdingossa. Kannattavuuskriisi on seurausta pitkään jatkuneesta kehityksestä, jossa maatalousyrittäjien alati kasvavat kustannukset eivät näy tuottajahinnoissa. Viime vuoden heikko satokausi sekä tänä talvena erityisesti energian, lannoitteen ja rehun hintojen raju nousu ovat kärjistäneet huonoa tilannetta entisestään.

Siksi meidän täytyy tehdä kaikkemme suomalaisen ruuantuotannon turvaamiseksi. Riskinä on, että peltoja jää kylvämättä ja liian moni tila joutuu sulkemaan ovensa viimeistä kertaa. Se on merkittävä uhka Suomen huoltovarmuudelle ja omavaraisuudelle.

Viime kädessä maatalouden kannattavuuskriisi ratkaistaan markkinoilla. Tällä hetkellä maataloustuottajan tuotteestaan saama korvaus ei ole riittävä suhteessa kustannuksiin.

Suomalainen maatalous on ennennäkemättömässä ahdingossa.

Nyt ruokaketjun jokaisen tahon on tehtävä osansa, jotta omavarainen ruuantuotanto pystytään turvaamaan. Tuottajan on saatava ansaitsemansa korvaus, jotta hän kykenee taloudellisesti tuottamaan puhdasta kotimaista ruokaa myös jatkossa.

Katseet kääntyvät entistä enemmän kaupan suuntaan. Mikäli kauppa ei ole valmis maksamaan parempaa korvausta suomalaiselle tuottajalle, siihen puututaan lainsäädännön keinoin. Valmistelu tämän varalle on jo aloitettu ministeriössä.

Etsimme hallituksessa jatkuvasti helpotuksia ruuantuottajien akuuttiin kriisiin. Nyt on elintärkeää, että kaikki kantavat kortensa kekoon suomalaisen ruuantuotannon puolesta. Oli maailmanpoliittinen tilanne mikä tahansa, täytyy meidän turvata ruoka jokaisen suomalaisen pöytään.

Jari Leppä

Maa- ja metsätalousministeri (kesk.)