Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Henkilökohtainen usko ja kristilliset kirkot

Esko Aspivaara kyselee (Itä-Savo 21.2.) "Tietääkö Muhonen, että kristillinen kirkko piti läntistä maailmaa pihdeissään uuden ajan alkuun saakka, estäen edistyksen."

Aspivaara, kuten moni muu, ei ymmärrä tai ei halua ymmärtää henkilökohtaisen Jeesuksen uskon, uskontojen ja kirkkojen eroa.

Hänen kanssaan keskustelu on "varjonyrkkeilyä", sillä hän ei lue, kuten kirjoitettu on. Kirjoitin (17.2. Itä-Savo) "Aina on ollut pieni jäännös alkuperäisen, Jeesuksen henkilökohtaiseen tuntemiseen perustuvan uskon edustajia, myös nykyaikana. Kirjoitin myös, että roomalaiset tekivät kristinuskosta hallinnon välineen."

Tämä tapahtui 300-luvulla Rooman valtakunnassa, kun hallitsijat ja kristillisen kirkon edustajat tekivät kristinuskosta valtionuskonnon. Siitä lähtien eri valtiot, myös omamme, ovat käyttäneet kristinuskoa hallintovaltansa osana.

Kristillinen usko alkoi Jeesuksen kutsumien 12 opetuslapsen kautta. Heistä jo yksi oli petturi. Apostolit jatkoivat Jeesuksen oppien levittämistä Hänen kuolemansa jälkeen. Hyvin pian joukkoon tuli häirikköjä, kuten aina ennenkin Raamatun historiassa on kerrottu Jumalan kansalle ja seurakunnalle käyvän. "Israelin kansan keskuudessa esiintyi myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja, jopa kieltävät Herransa, joka on ostanut heidät omikseen. Pian he kuitenkin saattavat itsensä tuhoon." 2 Piet. 2:1.

Kristinuskoa on yritetty "puhdistaa" useita kertoja tämän parin tuhannen vuoden aikana, jolloin kristinuskosta on tullut maailman laajimmalle levinnyt uskonto. Kristillinen kirkko on nykyisin jakaantunut lukemattomiin keskenään kilpaileviin suuntauksiin ja lahkoihin. Mikään niistä ei ole ainoa oikea, ja kaikista voi silti löytää oikean uskon, niin halutessaan.

Mikään niistä ei ole ainoa oikea, ja kaikista voi silti löytää oikean uskon, niin halutessaan.

Aspivaara tiedottaa: "Raamatun kuvaus maailman synnystä ja alkutapahtumista on vain yksi lukuisista muiden joukossa".

Se on totta, esim. omassa Kalevalassamme on kertomus maailman synnystä. Sen mukaan aikojen alussa oli vain vettä ja ilmaa, eikä maailma ollut vielä muotoutunut. Monissa muissa kansoissa elää muistitietoa samantyyppisistä tapahtumista maailman alusta.

Mielestäni tämä vain vahvistaa Raamatun kertomusta vedenpaisumuksen todellisuudesta. Raamatun mukaan olemme kaikki Nooan poikien Seemin, Haamin ja Jaafetin jälkeläisiä. Aspivaaran ihailemat sumerilaiset ovat Haamin jälkeläisiä, kuten 1 Moos. 10 luvussa kerrotaan.

Jostakin tämä näkyvä maailma on alkunsa saanut, ja Raamattu kertoo johdonmukaisen syyn ja seurauksen, myös tulevaisuuden tämän maailman osalta.

Aspivaaralle lohdutukseksi, kaikki maailman suuret uskonnot tulevat pian yhdistymään yhdeksi maailmanuskonnoksi, jota kaikki pakotetaan tunnustamaan. Tällä hetkellä esim. juutalaiset ja muslimit hierovat rauhaa yhteisen esi-isänsä Aabrahamin jälkeläisyyteensä vedoten. Myös juutalaisuudesta alkunsa saanut kristinuskonto katolisen paavinsa johdolla yhtyy samaan sekoitukseen. Varmaan useimmat ihmiset ovat hyvillään tästä.

Ihmisiltä kysyttäessä he kertovat, millainen on heidän Jumalansa. Joka haluaa tutustua oikeaan, tosi Jumalaan, Hänet löytää jokainen vilpitön etsijä omasta Raamatustaan. "Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana". Room. 10:17.

Esko Muhonen

Savonlinna