Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koulujen kasvisruokapäivä – Pelkkää puhetta ja puuroa

Savonlinnan nuorisovaltuusto on saanut toistuvasti virheellistä tietoa, että alueemme oppilaitoksissa on viikoittainen kasvisruokapäivä. Se ei pidä paikkaansa.

Kasvisruokapäivällä tarkoitamme, että koululounaalla on kaikille tarjolla vain kasvisruokaa. Kasvisruoan kasvava suosio ajaa monia, lähinnä suuria kaupunkeja panostamaan sen tarjontaan ja laatuun, emmekä näe esteitä, miksei Savonlinna voisi seurata esimerkkiä.

On hyvä alku, että meillä toisen asteen oppilaitoksissa kasvisruokaa on tarjolla kaikille.

Koulun antama ilmasto-opetus sekä uudet ravitsemussuositukset kannustavat kasvisruoan lisäämistä ruokavalioon, mutta käytännön esimerkki puuttuu. Lapsille ja nuorille kouluruokailut ovat kasvatustilanteita, joissa tutustutaan uusiin makuihin ja koostumuksiin.

Siksi kasvisruokapäivänä ei tule mennä mistä aita on matalin tarjoamalla joka toinen viikko puuroa, sillä se ei laajenna kenenkään ruokakokemusta.

Kouluissa tarjottavan kasvisruoan tulee olla laadukasta, jotta siitä jää myös sekasyöjille hyvä maku suuhun. Liikkeelle kannattaa lähteä matalalla kynnyksellä esimerkiksi vaihtamalla hernekeiton ja chili con carnen liha soijarouheeseen. Tai tekemällä puuron kauramaitoon.

Lapsille ja nuorille kouluruokailut ovat kasvatustilanteita, joissa tutustutaan uusiin makuihin ja koostumuksiin.

Laadukas kasvisruoka on asia, johon kannattaa panostaa, sillä sen kautta kasvisruoka tullaan näkemään osana ruokavaliota eikä vain lihan korvikkeena.

Savonlinnan nuorisovaltuusto on tehnyt aloitteen kasvisruokapäivästä 21.12.2021.

Toivomme asian pikaista täytäntöönpanoa.

Savonlinnan nuorisovaltuuston puolesta

Saara Laukkanen

Puheenjohtaja

Iida Rissanen

Sihteeri