Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hulikan korttelissa olisi hyvä ottaa aikalisä

Ympäristöministeriön viime viikolla tekemä päätös on surullista luettavaa niille, jotka haluavat vaalia vielä jäljellä olevaa vanhaa Savonlinnaa.

Ympäristöministeriö hylkäsi valitukset, joissa vaadittiin suojeltavaksi Savonlinnan Nälkälinnanmäellä sijaitsevaa vanhaa kirjastotaloa sekä Olavinkatu 26:ssa ja 28:ssa sijaitsevia puutaloja. Ministeriö oli siten samaa mieltä ely-keskuksen tekemien päätösten kanssa, joiden mukaan taloja ei suojella rakennusperintölain nojalla. On kuitenkin muistettava, että rakennukset on todettu paikallisesti arvokkaiksi. Se että, rakennusperintölain kriteerit eivät täyty, ei tarkoita, että olisi oikea ratkaisu jättää talot paikallisella päätöksellä suojelematta.

Taistelu Solmun ja Hulikan taloiksi nimettyjen talojen säilyttämiseksi on kestänyt vuosia, sillä ensimmäisen esityksen talojen suojelemiseksi Nälkälinnanmäki-seura teki jo vuonna 2013.

Jos taistelua paikallisesti arvokkaiden ja historiallisten rakennusten säilyttämiseksi halutaan jatkaa, toimenpiteillä on kiire. Ympäristöministeriön päätöksestä on 30 päivää aikaa valittaa hallinto-oikeuteen.

Jos valitusta ei tehdä, puskutraktorit aloittavat työnsä heti, kun ympäristöministeriön päätös saa lainvoiman ja sen jälkeen vielä purkulupa.

Hulikan ja Solmun talojen hävittäminen tarkoittaisi, että historiallisesta Olavintorin kokonaisuudesta häviäisi oleellinen osa, ja tilalle tulisi ainakin aluksi parkkipaikkoja.

Savonlinnan kaupungin suunnitelmissa on myös laittaa Hulikan ja Solmun talojen tontit myyntiin välittömästi. Hyväksytyn kaavan mukaan tontille on mahdollista rakentaa viisi- ja seitsemänkerroksiset asuinkerrostalot.

Savonlinnan tilanne on nyt hyvin erilainen kuin vuonna 2011, kun Hulikan korttelin kaavoitus alkoi. Uuden tilannearvion, mahdollisten uusien suunnitelmien tekemiselle tai ratkaisujen löytymiselle olisi nyt hyvä heti. Etenkin ennen kuin mitään peruuttamatonta on ehtinyt tapahtua.

Hyvin ikävää olisi, jos kaupungin keskeiselle paikalle ja matkailualueelle syntyisi vain samanlainen hiekkamonttu kuin, mikä jäi puretun postitalon paikalle Olavinkadun toiseen päähän.

Ministeriö hylkäsi myös vaatimuksen Nälkälinnanmäellä sijaitsevan kirjastotalon suojelusta. Kirjastotalon säilyttämiselle näyttää kuitenkin olevan melko lailla kannatusta myös päättäjien joukossa, joten se ei liene välittömästi uhattuna.