Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Yksi henkinen lukko auki suomalaisessa yhteiskunnassa

Aluevaalit pidettiin koronasta huolimatta hyvällä menestyksellä tammikuun lopulla. Äänestysprosentti jäi melko alhaiseksi, mutta ei kuitenkaan romahtanut liian alas. Aluevaalit olivat pitkän prosessin yksi merkittävä välietappi: sote-uudistusta valmisteltiin pitkään ja ennen tätä sen toteuttaminen kariutui aina eri syistä. Nyt se saatiin lopulta toteutumaan ja vaalit veivät prosessia eteenpäin.

Sote-uudistuksen toteutuminen ja hyvinvointialueiden työn käynnistyminen merkitsee toivottavasti yhden pitkään suomalaista poliittista ja yhteiskunnallista päätöksentekoa jumittaneen lukon avautumista. Kaikki puolueet eivät innostuneet sote-mallista, mutta kaikki olivat vahvasti mukana maaleissa. Vaalien voittajan, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmaisi, että puolue sitoutuu tehtyyn lainsäädäntöön ja lähtee yhteistyössä muiden kanssa rakentamaan sote-palveluita maahamme uudelta pohjalta. Se oli ja on erinomainen lausunto!

Valitut aluevaltuustot ovat suuren työn edessä, vaikka vate-organisaatiot ovatkin tehneet pohjatyötä. Ja uudessakin mallissa palveluja rakennetaan niiden terveys- ja sosiaali- ja pelastuspalveluiden pohjalta, joita meillä on viime sodista lähtien hienosti maahamme rakennettu.

Uusi hyvinvointialue antaa mahdollisuuksia, mutta se joutuu kohtamaan myös isoja haasteita, vaikkapa sen tutun niukkuuden jakamisen haasteen. Vaaleissa luvattiin paljon ja palvelujen tarpeita on paljon, mutta rahaa on vain rajallinen määrä käytössä.

Hyvinvointialueet ovat sikäli luontevia alueita, että ne ovat nykyisten maakuntien alueita. Samalla tulevaisuudessa nousee varmasti keskustelua siitä, onko osa alueista liian pieniä. Taustalla on tietysti myös entinen poliittinen erimielisyys alueiden määrästä eli onko niitä vain viisi, kymmenen vai nykyiset 21.

Sote-uudistuksen toteutuminen merkitsee myös yhden mittavan rakenteellisen uudistuksen toteutumista. Niitä seuraavat erityisesti myös kansainväliset luottoluokittajat, jotka arvioivat millaisessa jamassa maamme talous ja tulevaisuuden rakentaminen ovat. Vaikka sote-uudistus ottaa vasta alkuaskeleitaan, on se toivottavasti kohtuullisesti onnistuessaan merkittävä osa maamme talouden kestävyyttä, uudistumista ja muuta tulevaisuuden rakentamista.

Valitut aluevaltuustot ovat suuren työn edessä.

Toivo Loikkanen

Rovasti,

aluevaltuuston varajäsen (kesk. sit.)

Savonlinna