Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rohkeilla päätöksillä hyvät palvelut

Eteläsavolaiset sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymät Sosteri ja Essote ovat tehneet mielenkiintoisia esityksiä vaadittujen säästöjen aikaansaamiseksi.

Essoten jäsenkunnat ja Sosterin jäsenkunnista Savonlinna ovat vaatineet kuntayhtymiltä useiden miljoonien eurojen säästöjä kuluvan vuoden kuntalaskutukseensa. Savonlinnan vaatimus on noin viisi miljoonaa euroa.

Säästötoiveet johtuvat sote-uudistukseen liittyvästä valtionosuusmekanismista, joka tämän hetkisen tiedon mukaan leikkaisi Savonlinnalta jopa kaikki valtionosuudet vuoden 2023 alusta alkaen.

Jokainen sote-menoissa tänä vuonna säästetty miljoona kasvattaisi laskelmien mukaan kunnan valtionosuuspottia 600 000 eurolla vuosittain. Savonlinnan huoli omista valtionosuuksistaan sote-uudistuksen jälkeen on siten ymmärrettävä.

Sosterin kuin myös Essoten on kuitenkin ollut vaikea löytää vaadittuja säästöjä. Sosiaali- ja terveyspalveluista säästäminen ei olisi edes järkevää, koska ne johtaisivat ensi vuoden alusta aloittavan Etelä-Savon hyvinvointialueen entistäkin vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen. Tänä vuonna sosiaali- ja terveysmenoista säästetyt miljoonat kun pienentäisivät puolestaan hyvinvointialueelle valtiolta tulevaa rahoitusta merkittävästi.

Sosteri ja Essote ovatkin pyytäneet jäsenkunniltaan yhdeksän kuukauden vuokravapautusta, joka säästäisi Sosterin menoja 2,3 miljoonaa euroa. Summa olisi suoraa säästöä Savonlinnan kaupungin sote-menoihin.

Sosteri on lisäksi esittänyt Savonlinnan kaupungille, että se ostaisi keskussairaalan tontin 3,5 miljoonalla eurolla ja jatkossa vuokraisi tonttia hyvinvointialueelle.

Niin vuokravapautus kuin keskussairaalan tontin myyntiesitys ovat ehkä erikoisia esityksiä, mutta niin on nykyinen aikakin. Soteen valmistautuminen vaatii nyt niin kaupungilta kuin Sosterilta rohkeita esityksiä sekä päätöksiä. Kaikkein eniten kuitenkin yhteistä ymmärtämystä siitä, kuinka ihmisille järjestetään parhaat mahdolliset palvelut ensi vuoden alusta lähtien.